Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите- скок на цените на ястия и питиета, научи Lupa.bg. Заради тежките загуби от локдауна и липсата на посетители, повечето заведения вече подготвят „солените“ цифри и печатат новите менюта.
„След удара, който понесохме, няма как да останем на старите нива. Налага се да поскъпнат някои предложения в ценовите листи, та по някакъв начин да компенсираме тежките загуби. Иначе трябва да затворим“, обясни управител на столично заведение в южна София.
Повечето кръчми свалиха доста цените по време на локдауна и постоянно предлагат промоции, за да привлекат повечко поръчки за офиса и за вкъщи.
Сега обаче за неизвестно време, клиентите едва ли ще се радват на щедри промоции и отстъпки, докато наваксат с печалбите.
Собствениците на ресторанти се гласят „да пипнат“ цените на ястия и питиета, които най-често се поръчват, а екзотичните и най-скъпи манджи ще запазят цените си.
Поне с 15-ина процента ще скочат цените на салатите, ракията и ястията с месо, издават служители в столични заведения.
На повечето места, 50 грама среден клас ракия няма да бъде по-евтина от 2,80-3 лева, при положение, че преди затварянето масово се предлагаше за 2,20-2,70, а в по-обикновените заведения и по-евтино.
Салатите, които са най-поръчваните предястия във всички заведения, също ще поскъпнат-„Шопската“ и Зелената от 6 лева ще скочат на около 8, а „Овчарската“ може да удари и 10-тачка. В по-скъпите заведения, почти няма да остане предястие на цени под 8-10 лева, предупреждават кръчмарите.
Скарата и ястията с месо пък при всички случаи ще вървят от 11-12 лева нагоре.
Заведенията, заедно с магазините в моловете бяха затворени за втори път на 27 ноември и вече почти два месеца работят само с доставки за вкъщи.
По време на втория локдаун, браншът се ожали, че 30 процента от заведенията са пред фалит и повече няма да могат да отворят.
Все пак още не е ясно кога ресторантите и кафенетата ще заработят за посетители.
Браншът вече заплаши с протести, ако на 1 февруари заведенията не бъдат отворени. Нощните заведения пък вероятно ще тръгнат чак през март. Ще се работи при 50% капацитет, дезинфекция и отстояние между масите.
Кръчмите не са съгласни и с работното време и държат да работят до 23,30, а не до 22,30 ч.