Българи щурмуват Ледения континент

0

- Advertisement -

Съобразено със сложната пандемична обстановка в света, 29-ата редовна годишна експедиция до Антарктида е в твърде редуциран състав. За остров Ливингстън и базата ни „Св. Климент Охридски“ заминават командирът Йордан Тодоров, лекарят д-р Атанас Пелтеков, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов и логистиците Николай Николов и Камен Недков. Задачата на шесторката е да възстановят щетите от тежката зима. „Базата трудно би издържала необитаема две години при свирепия  антарктически климат“, категоричен е председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Преди да достигне до острова, екипът ще премине през строгите профилактични мерки за неразпространение на пандемията в Антарктида – две седмици, пълна изолация в Пунта Аренас, Чили и поредица периодични тестове и изследвания, преди да се качат на испанския кораб „Есперидес“, който ще ги транспортира до базата.

България започва своята полярна дейност в Антарктика през 1967 – 1969 г. с участието на български метеоролог в XIII съветската антарктическа експедиция. В полярния летен сезон на 1987/1988 шестима български учени участва в обединени проекти с Британското антарктическо дружество и Съветския институт за антарктическо и полярно проучване. През онзи антарктически сезон е построен и българският заслон на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови, в Североизточната част на Южния залив. С това се поставят основите на Българската полярна база „Св. Климент Охридски“. На нея от няколко години провеждат свои изследвания и чуждестранни полярни изследователи.

Нашата Антарктическа програма е в тясно сътрудничество с испанската. Учените от двете страни работят в тясно сътрудничество. Кралство Испания ни помага и в логистиката.

Българската изследователска програма на Ледения континент  се финансира от Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите. Основните научни приоритети са насочени към науки за Земята – геология, геофизика, физика, глациология, метеорология, картография, зообиология, ботаника, екология и медицина. Аз-буки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки