От 4 февруари присъствено в училище ще се връщат до 40% от класовете

0

- Advertisement -

В национален мащаб езиковите паралелки са повече, отколкото взети заедно математическите, природните, хуманитарните, изкуствата и всички останали бе софтуерните науки, коментира заповедта си да се ограничат чуждоезиковите паралелки в област Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев на петъчния парламентарен контрол.

„36% от учениците са в езикови профили. Имаме още 11 останали профили. Едва 3% са в хуманитарни профили. Няма политика за намаляване на хуманитарни профили“, посочи Вълчев.

По думите му просветното ведомство търси едно сложно сечение между интересите на децата и колективния ни интерес.

„В интерес на децата е да им дадем повече възможности за развитие“, настоя Вълчев. Министърът обясни, че училищата имат възможност да избират три профила за обучение. Това позволявало на децата да се обучават в различни сфери, което пък им давало по-големи възможности за висше образование.

Относно работата на учителите Вълчев подчерта, професионалният стрес пречи на работата им. Това, което учителите посочвали най-често като проблеми били административната тежест, отношението от децата и родителите и др.

„Следим със загриженост всяко едно число свързано с епидемията и това ни дава аргументираното решение от 4 февруари да възстановим частично учебния процес в системата на средното образование от 5 до 12 клас с връщане в системата като присъствено обучение до 40% от класовете“, уточни по темата с присъственото обучение в системата на средното образование и здравният министър Костадин Ангелов. Той увери, че неговото ведомство заедно с Министерството на образованието ще съгласува обща програма и тя да носи най-малко рискове за преподавателите, учениците, както и за българските граждани

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки