Отварят ресторантите през април

0

- Advertisement -

Държавата клекна пред заплахите и исканията на собствениците на ресторанти и кафенета у нас и вече обмисля вариант за отваряне на заведенията у нас още в началото на април. Преди дни от Асоциацията на собствениците на заведения у нас заплашиха с протест на 27 януари пред Министерския съвет, като дори се заканиха да отворят още на 1 февруари, въпреки ограниченията. Явно за пореден път, уплашени от народното недоволство и шумни протести преди изборите, управляващите решиха да поемат риска със здравето на хората и се огънаха пред Ричард Алибегов.

По темата говори професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Пред БНР той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното отваряне на заведенията ще е в началото на април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

Оптимистичният вариант е да имаме около 1,5-2 милиона ваксинирани до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се, в това число руска и китайска, каза още Кантарджиев във връзка със съобщението от „Астра Зенека“, че ще има забавяне на доставките на ваксини за Европа.

По думите му спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и „хората да останат само с една поставена доза“. Тази седмица ще бъдат ваксинирани работещите на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му.

Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората. Освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки