Ресторантите отварят на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно

0

- Advertisement -

Ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно – в зависимост от епидемичната обстановка. За това са се договорили здравният министър Костадин Ангелов и представители на бранша. 

Съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни:

„Компенсация ще може да бъде получена за целия февруари месец. Ако се отворят заведенията през февруари, няма да моhdj да бъдат изплатени средства на колегите. От това произтича предложението“.

Да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери са поискали представителите на Асоциацията.

Помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано. Работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно, настоя още Атанас Димитров:

„Държавата да компенсира тези хора на работната заплата, на която са социалноосигурени в максимален размер, плюс 30 на сто от оборота на заведението. Те своеобразно начисляват сметки за ток, все едно, че сме в пиков бизнес. Общините трябва да си редуцират такса смет, таксата за битови отпадъци. Плащаме такса за сграда, която държавата ни възпрепятства да ползваме в името на здравето“.

На извънредно правителствено заседание по-рано беше решено срокът на извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължен до 30 април.

Премиерът Бойко Борисов поиска от министър Ангелов да се опишат и сроковете, в които отделните класове1 между 5-и и 12-и, ще се върнат в присъствено форма на обучение в училище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки