БАН оглави класация за научни изследвания за 2020 г. у нас

0

- Advertisement -

Българската академия на науките е на първо място у нас сред научните организации за 2020 г. според класирането на платформата за оценка на научните изследвания SCImago (SIR). Класацията на Scimago Lab обхваща 7024 академични и научноизследователски институции, които са оценени чрез тяхната видимост в мрежата по три различни набора от индикатори, базирани на резултатите от научните изследвания, иновациите и социалното въздействие.

Разработването на инструмент за оценка на библиометричния анализ, насочен към характеризиране на изследователските институции, включва обработка на данни, свързана с идентифицирането на институциите чрез институционалната принадлежност на документите, включени в Scopus.  Целта на SCImago е да състави списък с изследователски институции, където всяка една от тях е правилно идентифицирана, както и правилно да определи публикациите и цитиранията й. Класацията включва показатели, повлияни и неповлияни от големината на институциите. По този начин се предоставя обща статистика на научната публикация и други резултати на институциите, като същевременно се дава възможност за сравнение между институции с различни размери.

Сред показателите за научни изследвания са върхови постижения – количеството научна продукция на институцията, което е включено в топ 10% от най-цитираните статии в съответните  научни области, международно сътрудничество, публикации в чужди и собствени списания, публикации в най-престижните научни списания в света, процент на документи, публикувани в списания с отворен достъп и други. В областта на иновациите индикаторите са свързани с иновативни знания, технологично влияние – процент цитирания в патенти и брой патенти.

През последните две години в престижната класация на SCImago са включени и седем института на БАН, като за последната година са използвани резултатите от петгодишния период 2014 – 2018 година. Много добро място в нея заемат три от институтите на Академията – Институтът по органична химия с Център по фитохимия (трето място), Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (пето място) и Институтът по електроника „Акад. Емил Джаков“ (шесто място).  На второ място в класацията за България, която включва общо 18  института и университета, е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Аз-буки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки