Метрото пропаднало заради подпочвени води и плаващи пясъци

0

- Advertisement -

Основната причина за проблема при метростанция „Хаджи Димитър“ са проливните дъждове, подпочвени води и плаващи пясъци. Над 30 метра е участъкът, който ще трябва да се ремонтира, за да се отстранят проблемите, обясни директорът на „Метрополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев. 

Все още не могат да се дадат срокове кога участъкът по третия метродиаметър ще бъде отремонтиран и станция „Хаджи Димитър” ще бъде пусната отново в експлоатация.

Ремонтът ще бъде извършен в рамките на гаранцията на обекта. „Една стотинка общината няма да плати, защото участъкът си е в гаранция. Все още не може да се каже чия е вината. Строителите ще си изпълнят ангажимента да отстранят щетата. Още не можем да кажем каква неустойка ще им искаме. При строителство по този метод, когато има много подземни води, той е много труден за изграждане. В други участъци е по-плитко и нивото на подземните води дори не покрива тунела. Тоест, такъв друг екстремен участък ние нямаме. Въпреки всичко, е възложено на проектантите да направят проверка и на съседните участъци. Няма по-екстремен участък, това е най-дълбокият“, посочи Братоев.

Той обясни още, че ще бъде изградена нова хидроизолация, но дейностите отнемат много време. „Най-важното е, че няма пострадали хора. Най-важното е да се изработи подходящото решение, което да гарантира, че няма да има рецидиви. Условието ще бъде да се прави по открит способ“, каза още Стоян Братоев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала автобусите между метростанция „Театрална“ и „Хаджи Димитър“ да бъдат увеличени, а Стоян Братоев добави, че билетът от метрото важи и за автобусите, така че пътниците не е необходимо да плащат повече, за да се придвижат от една точка до друга.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки