София намалява с 10% таксата за градина на децата на 5 и 6 г.

0

- Advertisement -

2400 деца на 5 и 6 г. ще бъдат освободени от заплащането на такса за детска градина в София. Това са деца сираци, с болни или учащи родители, както и такива с един настойник. За останалите деца в задължителна предучилищна възраст, които не ползват преференции за заплащане на такса, тя ще бъде намалена с 10%. Това предвиждат промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги на Столичната община, приети днес от Столичния общински съвет. Те влизат в сила от деня на обявяването им на сайта на общината.

Промените са в отговор на разпоредби в училищния закон, приети м.г., които предвиждат държавата да подпомога заплащането от родителите на дължимите такси за детска градина. Целта е те да бъдат облекчени при въвеждането на задължителното предучилищно образование и да бъде улеснен достъпа на децата в предучилищна възраст до образователната система. В момента на задължителна предучилищна подлежат децата от 5 години нагоре, а от 2023/24 г. – и тези от 4 г. нагоре.

По принцип задължителното предучилищно образование за децата в общинските градини е безплатно, като родителите плащат само за дейностите по храненето, извън финансирането от държавата. В София например тази такса е 60 лв. Миналата година в закона за предучилищното образование бе записано, че държавата следва да подпомага родителите при заплащането на таксите им за хранене като средство за подпомагане на равния достъп. Предвидено бе средсвтата за това да се осигурят от държавата и да се преведат на общините. Това стана с решение на МС от 30 откомври 2020, което предвижда на общините да се предоставят по 174 лв. за всяко дете в задължителна предучилищна възраст. Същевременно, разпоредба в училищния закон задължава общините да осигурят пълно подпомагане на заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по храненето, с не по-малко от 50% от въпросните средства. Условията и редът за това частично или пълно подпмагане се определят в наредбата за местните данъци и такси, която именно промени Столичният общински съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки