Конкурс за патриотична българска песен в Атланта

0

- Advertisement -

Първи по рода си конкурс за патриотична песен „Да съхраним и предадем завещаното от дедите ни“ се провежда в Атланта, САЩ. Годината е 2016-а. Организатор е Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Философ“ към Българския център за културен напредък. Идеята е на тогавашния училищен ръководител Силвия Костова.

Силвия пристига в САЩ през 2008 г. Още на четвъртия месец от престоя си там основа неделното школо. Сега то е вписано в регистъра на неделните училища зад граница и издава валидни свидетелства за завършено обучение, които се признават в България. Негови ученици са и с печат за двуезичие. Първият българин с такъв печат в щата Джорджия е Димитър Павлов. Годината е 2018-а, когато ученикът в Parkview High School полага успешно писмен и устен изпит по роден език ALTA в Българското училище „Св. Константин-Кирил Философ“. Митко е роден в Пещера и учи там до VI клас. След това семейството имигрира и се установява в Джорджия. Майката Таня Павлова научава за програмата „Печат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy) и търси подкрепа от ръководителката на Българското училище в Атланта. Seal of Biliteracy е признание за владеенето на още един световен език, освен английски, с приложение в американската диплома. Това автоматично дава на притежателя му три университетски кредита като новоприет студент – мотивация за всяко двуезично дете. И двата теста по български език не затрудняват Димитър и той получава максимални резултати за владеенето му 4+, по американската скала за оценяване ILR.

Пътят за признаването на българския език в Джорджия е установен и вече утвърден благодарение на упоритата работа на ръководството на Българското училище в Атланта. „В Джорджия няма консулство или посолство, които да ни представляват пред местните власти. Затова по наша инициатива открихме и показваме пътя за българските ученици“, споделя някогашната ръководителката на училището Силвия Костова. Тя инициира и среща с отговарящия по програмата Seal of Biliteracy от Департамента по образование в Джорджия Патрик Уолъс. Той посещава българското школо и разговаря за Програмата с родители и ученици. Досега 6 – 7 българчета са получили печат за двуезичие по американския тест ALTA. 
От две години Силвия Костова е в България. А Атланта е хубав спомен и вяра, че българското училище е живо и все така е в сърцето на всяка проява на сънародниците ни зад Океана. Цели 10 години тя ръководи училището. „Преподавах български език и литература и история и география на България. Развивахме много извънкласни дейности. Учехме езика не само от лингвистична гледна точка, но и чрез културата. Интересът към училището бе голям. Оставих го със стотина ученици, което за общността в Атланта е доста голям брой обхванати деца“, връща лентата назад Костова. Само предучилищната група била от трийсетина малчугани, а за управлението и развитието на училището много помага и магистърската програма „Развитие на човешките ресурси“, която тя завършва в университета Виланова в Пенсилвания.
И в Атланта, както на много други места, интересът към българското училище е голям до прогимназиалната степен. След това програмата в местните училища става много натоварена и посещаемостта намалява.

С десетгодишния си опит като училищен ръководител Силвия Костова познава добре проблемите на неделните ни училища. Посочва най-вече липсата на подходяща методика за обучение на деца билингви. Родените в България все пак имат някаква подготовка и могат да изучават българския език като роден. За родените зад Океана обаче езикът на дедите им е чужд. Няма и подходящи учебници за деца, които не говорят въобще български. „Представете си смесен брак – единият родител е българин, но в семейството се говори на английски например. И изведнъж го записват на българско училище. Какво могат да направят учителите за няколко часа в седмицата – задава риторичния въпрос Костова. – Учебниците, които сега са създадени за българчетата в чужбина, са подходящи за деца, които знаят езика, учили са в България. За многоезичните деца е необходима специална методика и специални учебници“, убедена е тя. Дава си сметка, че нещата стават още по-трудни и при обучението от разстояние, в електронна среда, каквато е ситуацията днес.

Оценява изключително високо подкрепата, която българската държава оказва на неделните ни училища. Те са родолюбиви институции, които правят много за запазване на българското самосъзнание. А когато неделното школо не отстъпва по своята база на местните училища, плюсовете са в пъти повече. Българското училище в Атланта е пример за това. Сградата се намира в центъра на града и се ползва от неделно църковно училище. Затова има всички екстри на образователна институция  – с електронни дъски, екрани, монитори. Има и зали за танци и извънкласни занимания. С други думи – отлични условия.

Прави ли Силвия Костова планове отново да се върнете в Атланта? „Категорично не. Мисля, че там свърших добра работата. 10 години отдадох на каузата и успях да мотивирам мнозина, които да я продължат“, споделя тя. И все пак вижда бъдещето си отново свързано с образованието. Този път чрез фондацията си. Идеята е с различни инициативи да се вдъхновяват младите хора от страната и чужбина да разгърнат своите лидерски умения. Ще се осигуряват стипендии и награди за изявени учители и ученици.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки