29-ата българската антарктическа експедиция заминава в минимален състав

0

- Advertisement -

Днес (29 януари) в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“ беше връчен Националния флаг на Република България на участниците в 29-та Национална Антарктическа Експедиция.

Съобразено със сложната международна епидемична обстановка, съставът на българската експедиция през този антарктически сезон е намален до шестима души, необходими за поддръжката на базата ни „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън, която трудно би издържала ако остане необитаема за повече от година на антарктическия климат. Тяхното заминаване беше отложено заради положителни проби за Covid-19 на част от екипажа на кораба, който трябваше да ги превози от Чили до Антарктида.

29-тата българска антарктическа експедиция ще отпътува от София на 30 януари в състав:

• Йордан Тодоров – командир на базата;
• д-р Атанас Пелтеков – лекар;
• Петър Сапунджиев и Емил Иванов – инженери;
• Николай Николов и Камен Недков – логистици. Преди да пристигнат на остров Ливингстън, шестимата ще преминат през строгите профилактични мерки за неразпространение на пандемията в Антарктида, които включват две седмици в пълна изолация в Чилийския град Пунта Аренас в специално определени хотели, и поредица периодични тестове и изследвания, преди да се качат на кораб, с който ще стигнат до българската база.

Първите десет дни от карантината нашите полярници няма да могат да излизат от хотелските си стаи. Храната ще им се доставя пред вратите, а след десетия ден ще им бъде направен тест за коронавирус – ако е отрицателен, вече ще могат да се движат в хотела. На 14-ия ден, директно от хотелските си стаи, българските полярници ще се качат на кораб, с който ще стигнат до Антарктида.

В района на българската полярна база има поставени уреди, които работят и събират научни данни, дори и когато там няма хора. Това са уреди, които работят с енергия от слънчеви панели и от ветрогенератори. Тези събрани данни трябва да бъдат взети за целите на научните проекти от Националната програма за полярни изследвания на България и впоследствие обработени от учените. Именно свалянето на тези данни ще е една от задачите на шестимата.

За първи път от 29 години ръководителят на полярните ни експедиции и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев няма да замине за Антарктида. Той е преболедувал безсимптомно коронавируса през ноември.

В края на декември 2020 г. бяха открити първите позитивни случаи на Covid- 19 на антарктическа база – това бяха чилийски полярници, които бяха незабавно евакуирани в Чили.

Специално за „Аларма“ проф. Христо Пимпирев сподели:

„Пандемията не можеше да не засегне и антарктическите експедиции.

В момента страните от Южна Америка са затворени с двуседмична карантина само за пътуващите към Антарктида, иначе е свободно, ако искаш да отидеш до Аржентина, можеш спокойно да влезеш в държавата.

Аз си направих два PCR теста и двата пъти резултатът беше отрицателен, после си направих рентгенова снимка и се оказа, че съм бил с двойна Covid пневмония, но нищо не съм усетил, направих си тези тестове, защото бях в контакт с болни. След това си направих и тест за антитела и се оказа че имам много антитела.“

Всеки, който тръгва за Антарктида трябва да има отрицателен PCR тест според международно взетите мерки на всички полярни държави, следва отново тест, направен на пристанището, от което отплава към Антарктида.

„За първи път наши полярници отиват на базата ни толкова късно, но това не е фатално.

Това са логистици и инженери, които трябва да проверят състоянието на базата ни и ако има някакви повреди по постройките заради снеговете и виелиците през месеците, когато тям няма никого, те трябва да бъдат отстранени преди да започне антарктическата зима през март.

Експедицията ни ще започне по-късно, но и ще завърши по-късно.

Ние все още изпълняваме 12 двугодишни научни проекта, които започнахме миналия полярен сезон, нашите учени събраха достатъчно проби на терен по време на 29-та експедиция и продължават да работят.

Ние имаме ангажимент да построим научна лаборатория, която да се ползва от всички европейски полярни учени, които работят на Антарктида. Ние сме обещали това на ЕС. Завърши проектът за изграждането на лабораторията, а същинското й строителство ще започне по време на следващата 30-а юбилейна българска експедиция.“ – разказва проф. Пимпирев.

Проф. Пимпирев се надява ваксините срещу Covid-19 да намалят опасността от заразяване с коронавирус по света:

„Ваксината е едно от най-големите постижения на човечеството в борбата му със заразните болести.

Вярвам на ваксините, ако не правим ваксини, ще си бъдем като по времето на чумните епидемии.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки