Богдан Кирилов: Очаквам до 2 млн. души с ваксини до юни

0

- Advertisement -

При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да се постигне покритие от два милиона население. Това каза  председателят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред бТВ.

По думите му при добавяне на следващи ваксини, този брой се очаква да достигне до 2,5 милиона. „В зависимост от разрешението за употребата, ще има и конкретна информация дали масовата ваксинация ще се случи през март или април месец“, коментира още Кирилов.

По думите му в следващия месец очакваме още 400 хиляди дози от първите три разрешени в ЕС ваксини, като колкото по-големи са доставките, толкова по-бързо ще е темпото на ваксиниране в отделните фази. „Масовата ваксинация ще се случи когато започнем да получаваме достатъчно количества от всички ваксини. Надяваме се към април да има в пъти повече количества и това да позволи да се ускори процеса“, коментира Кирилов. Според него предстои да се вземе решение дали ваксината на „АстраЗенека“ да се поставя на пациенти над 65-годишна възраст, макар в Германия да не го, препоръчват. „В тази възрастова група има по-малко данни, но по отношение на имунен отговор и безопасност не се наблюдава разлика“, уточнява Кирилов. На въпрос защо България е на последно място по ваксиниране в ЕС, Кирилов коментира, че трябва да се погледне на това комплексно.

„Поставените цели и от ЕК, и от отделните държави, са за постигане на определено ниво на ваксиниране. Това е съобразено със становищата на вирусолозите. Ако нещата с разрешаването на употребата и доставките вървят, до края на август, началото на септември, може да се постигне едно ниво над 4 млн. в следващите месеци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки