Парадокс: Всяко трето жилище в България пустее

0

- Advertisement -

Около една трета от жилищата в България са необитаеми, въпреки годността им да бъдат ползвани.

Това се съобщава в анализ на Националния център за териториално развитие и Световната банка в рамките на оценка на състоянието. Тя има за цел да подпомогне разработването на нова национална жилищна стратегия.

Данните бяха представени от Хабитат България по време на Четвъртия национален жилищен форум.

Най-голям е делът им в големите градове – 24% в София и 26% в Пловдив. Едновременно с това средно 41% от жилищата в България са пренаселени. По този показател страната ни е на трето място в ЕС.

Според Евростат страната ни е с най-голям дял от населението (над 30%), които имат проблеми по отношение на отоплението. Жилищната система в България ce характеризира с ниската жилищна мобилност и енергийната бедност.

Анализът показва още и големите затруднения пред младите семейства за придобиване на първи дом. Липсва и всякаква специализирана регламентация на наемния пазар. Единствените възможности са т. нар. свободен наем, който отново е труднодостъпен за млади домакинства с близки до средните доходи.

    Друг проблем на жилищната система у нас е ниският дял на обществен жилищен фонд – (2,4%), който продължава да намалява. Към тези проблеми се добавя и концентрацията на жилищна бедност в сегрегираните квартали, населени от отделни етнически групи. Става дума за жилищна бедност в изключително драматични размери – липса на достъп до базови услуги като канализация, водоснабдяване, сметоизвозване, отчитат още от Хабитат България.

В анализа се акцентира още, че у нас няма достъпни жилища, както за отдаване под наем, така и за закупуване поради липсата на разбиране на понятието за социални жилища, съществуващо в други страни – тези жилища се изграждат от непазарни играчи и те ги отдават под наем или ги продават на достъпни цени, които са под пазарните.

При пазарните жилища за закупуване липсва целенасочена подкрепа за придобиване, особено на първи дом от семейства с определен профил – млади, работещи семейства, които отглеждат малки деца и нямат жилищна собственост, а се нуждаят от придобиване на дом.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки