1,5 млн. българи искат да се ваксинират

0

- Advertisement -

43% от пълнолетните българи не биха се ваксинирали срещу коронавирус, сочи допитване на „Тренд“. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните посочени причини.

Тези, които са заявили, че ще се имунизират са 28% или над 1,5 млн. българи. Хората с висше образование в тази група са повече.

Общо 29% са посочили, че не знаят или все още не са решили дали биха се ваксинирали.

От българите 22% се притесняват от липсата на сигурност, че ваксината е безопасна, а 12% – от страничните ефекти. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация също се явява като причина да не се ваксинират при 9% от анкетираните.

Въпреки това от „Тренд“ посочват, че ваксинирането на публични лица и политически фигури създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин.

42% смятат, че с появата на ваксина за коронавируса светът навлиза в етап на овладяване на пандемията, но пък всеки трети е скептичен към това твърдение.

36% смятат, че участието на най-големите международни фармацевтични компании в процеса по създаването на препаратите поражда доверие, докато 38% са на обратното мнение.

Всеки пети, или 22%, одобрява идеята хората без ваксини да бъдат ограничени в пътуването със самолет. По-голям е делът на тези, които не одобряват това – 57%.

65% се информират за ваксините от медии, следвани от 38%, които получават информация от близки и познати. 28% се информират от социалните мрежи.

Личните лекари също фигурират в начините за информация – до тях се допитват 27% от гражданите. Всеки десети споделя, че не търси информация за ваксината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки