Двама българи в помощ на американците с дългове

0

- Advertisement -

Двама българи помогнаха на майка от Минесота да спести пари за рождения ден на дъщеря си и предлагат на средния американец съвети как да управлява парите си така, че да не ги харчи всичките, и как да се справя с дълговете си.

В момент, в който Америка буквално се задушава от дългове и 80 процента от американците имат кредит, приложението на Илиян Георгиев и Иво Парашкевов изглежда се ражда на точното място, в точното време.

Charlie, както се казва стартапът, дава съвети, без да се натрапва, не използва назидателен тон и не препоръчва драстични ограничения. Напротив, приложението използва навиците на хората, за да ги превърне в предимство.

Илиан Георгиев и Иво Парашкевов са завършили средното си образование в София, преди да постъпят в два от най-престижните университети в света – съответно Станфорд и Харвард. Днес Илиан Георгиев е изпълнителен директор на Charlie, Иво Парашкевов заедно с партньора им Робърт Лудеман са съоснователи и всички заедно ръководят създаденото и развито от тях приложение.

Charlie помага на задлъжнелите хора в Америка и с игра –

с правила, наложени от играчите

чрез която потребителите постигат и реални цели: пестене на всекидневни разходи за увеличаването на вноските по дълговете си, за да се освободят по-скоро от тях.

Въпреки че компанията им Charlie Finance е базирана в Сан Франциско, нейните услуги са предназначени за хора извън големите градове на страната – за онези, които живеят в това, което Илиан Георгиев нарича „истинската Америка“. И за които McDonald’s е първото място, където харчат припечелените си пари, разказва dariknews.

Средният потребител на Charlie печели малко над 4000 долара месечно, или около 50 000 долара годишно, така че приложението не е насочено към белите якички в Силициевата долина и интереса им към биткойна. А към „истинските американци“, като една майка от Минесота, която ги попитала как да спести пари за рождения ден на дъщеря си.

На представянето на приложението пред десетки журналисти в сряда Илиан Георгиев припомни как той и екипът тествали чатбота на първия му потребител – жена в Минесота. Когато Charlie я попитал „Хей, как мога да ти помогна?“, жената отговорила: „Ухапи ме“. Тогава Георгиев решил да накара Чарли да отговори с шега, която разчупила ледовете и напълно променила посоката на разговора. И само след минути жената затрупала с въпроси Charlie за най-добрите начини да спести 400 долара

за рождения ден на дъщеря си

Дизайнът на Charlie също е комбинация от биографиите на създателите му. Съоснователите Робърт Лудеман и Иво Парашкевов са изучавали психология и са направили кариера в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Главният изпълнителен директор Илиан Георгиев пък натрупва опит в индустрията за мобилни игри, като в компанията Pocket Gems създаде 2 игри, които генерираха милиони долари приходи от милиони потребители.

Charlie съществува от около 5 г., като тръгва като SMS услуга, после минава към чатбот във Facebook Messenger, а накрая решават да го превърнат в мобилно приложение, което чрез игра води потребителите по пътя към намаляването на личните дългове и излизането от задлъжнялост.

Потребителите започват с предоставяне на приложението на информация за своя дълг. Георгиев подчертава, че много американци често знаят дълга си до стотинка – колко им остава от студентския заем, колко за автомобила им, колко дълг по кредитни карти имат и т.н. Приложението изчислява колко време би отнело изплащането на съответния дълг с минимални вноски. Което често шокира потребителите, тъй като в повечето случаи те за пръв път осъзнават и откриват, че бремето на дълга ще им тежи още 40 или 50 години.

След това потребителите свързват банковата си сметка с Чарли за персонализирана помощ при намаляване на сметките им. Спестяването на пари е превърнато в игра, за да направи процеса на заделяне на средства за по-големи вноски за изплащане на дълга по-забавен. Според Илиан Георгиев идеята да превърне спестяването във форма на игра е възникнала от предишния му опит в индустрията за мобилни игри, като решил да използва за нещо по-добро тяхното „тъмно изкуство“

да пристрастяват играчите

В Charlie играта помага за намаляването на задлъжнялостта на клиентите на приложението. „Беше ми много интересно да вземем всичко, което открихме в мобилните игри, и да го преместим в света на финансите – казва Георгиев. – От гледна точка на потребителското преживяване, двата свята са доста еднакви.“

Приложението насърчава хората да научат как могат да намалят времето на изплащането на дълга, като плащат повече от минималните вноски. Чрез натискане на бутон те могат веднага да видят какво се случва, ако платят $20 или $50 повече на месец от минималното.

Последната стъпка е да се помогне на потребителите да намерят тази допълнителна сума.

Днес приложението начислява абонамент от 4,99 долара на месец, който компанията има за цел да компенсира, като помага на хората да намалят по-бързо своите по-големи дългове. Към днешна дата Charlie е регистрирал половин милион потребители за по-старите си чатботове. Георгиев, Парашкевов и Лудеман се надяват броят им да нарасне с новите инструменти, като приложението е достъпно за iOS и Android.

И макар Charlie Finance да е базирана в Сан Франциско, на 10 часа разлика от София, двамата български основатели на Charlie се надяват да съсредоточат разработката на продукта и в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки