Русия към България с остра нота: Не се занимавайте с Навални!

0

- Advertisement -

Русия е суверенна държава и „няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители“ и смята присъствието на заседанието за руския опозиционер Алексей Навални на чужди дипломати за „упражняване на натиск върху съда“. Това се казва в публикувано тази вечер заявление в профила на руското посолство във „Фейсбук“. Нещо повече, Русия призовава държавите, които „под благовиден предлог“ за „защита на демокрация(та) и гражданското общество“, първо да решат въпросите на собствената си територия и чак след това да се занимават с „навалнинг“. Последната дума се появи в редица руски медии с отрицателен нюанс за митингите, последвали задържането на Навални при кацането му в Москва на 17 януари.

Публикацията не изрежда държави поименно, но недвусмислено се отнася и за България, която изпрати представител от посолството си на изслушването в съда, на което условна присъда, наложена на Навални през 2014 година, бе заменена с ефективна. Кремъл и външното министерство в Москва коментираха с твърдения за „натиск върху съда“ и в деня на заседанието. Вчера външният министър Екатерина Захариева обясни, че присъствието на отделни дипломати е съгласувано от посолствата на европейските страни в Русия и че те са получили разрешение от съда да присъстват.

Ето и пълни текст на съобщението: Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение на условна присъда на А.Навални на ефективна по делото «Ив Роше Изток» обръщаме внимание на следното. Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство. Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда. Смятаме, че най-активните страни, които под «благовиден» предлог на «защита на демокрация и гражданското общество» искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с «навалнинг».

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки