Лъчезар Борисов с половин уста: Някои бизнеси не са получили помощите си

0

- Advertisement -

Около 112 милиона лева e стойността на поисканите средства към държавата заради затворените бизнеси. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред bTV. Той посочи, че има някои бизнеси, които се оплакват, че парите не достигат до тях.

„Специално за микропредприятията е съкратена цялата процедура, за средни предприятия сме на етап подписване на договори. Веднага, когато компаниите представят отчети за извършена дейност, ще получат средствата“, заяви Борисов. Той припомни, че у нас има най-толерантни мерки, а заболеваемостта е на сравнително ниско ниво. Борисов потвърди, че ресторантьорският бранш е най-засегнат. В сектора има опасност и от отлив на кадри.

„През 2020 г. има спад на неактивните компании с 4%. Тези показатели показват, че в определена степен мерките дадоха ефект. Но един бизнес е направен, за да работи, не да бъде направен за подпомагане“, коментира още министърът.

И разкри, че често влиза в спор с членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ) относно затварянето на бизнеса. На въпрос защо държавата не прибягва до теглене на заеми, за да бъде по-сериозно подпомогнати неработещите, Лъчезар Борисов напомни, че желанието е да се запази финансовата стабилност на държавата. Дефицитът продължава да е нисък. „На мен ми се иска бизнесът да работи, но здравето на хората е най-важно“, подчерта икономическият министър. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки