Вирусолог: COVID-19 поваля с нови симптоми

0

- Advertisement -

Вирусолог предупреди, че Covid-19 у нас вече поваля с нови симптоми. Ако доскоро загубата на вкус и обоняние беше сигурен признак, че сте пипнали китайската гадост, новите щамове вече пристигат с други маркери, обясни шефката на клиничната лаборатория към болницата в Благоевград д-р Цветанка Иванова.

„За разлика от втората вълна през октомври-декември 2020, пациентите с коронавирус вече не се оплакват от липсата на вкус и обоняние. Водещият симптом вече е умората, както и кихането и кашлянето”, обясни вирусологът.

    Д-р Иванова даде за пример 35-годишен пациент, който в продължение на 10 дни кихал и се чувствал изморен. След като отишъл на лекар, се оказало, че е с пневмония, а резултатът му за ковид бил положителен.

„Новозаразените са предимно между 50 и 65 години. Много малко са младите хора, тъй като повечето от тях го изкараха”, подчерта медикът.

    По думите на вирусолога очакваната трета вълна на заразата няма да е бурна както първата и втората, а ще върви полегато и разпространението на коронавируса ще става плавно при катеренето на върха.

Експертът от Благоевград обясни още, че надеждите на лекарите са, че през пролетта, когато започне масовото ваксиниране, силата на мутиралия вирус ще отслабне, а дотогава съветите им са да се спазват противоепидемичните мерки, известни като трите „Д”- дистанция, дезинфекция, дисциплина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки