Протест „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред МС

0

- Advertisement -

Протест под надслов „Долу ръцете от българската природа“ събра десетки природозащитници пред Министерския съвет в столицата. 

Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Протестиращите ще посрещнат министрите преди редовното правителствено заседание. За да бъде спасен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас, еколозите настояват за разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти. Частните лица да получат обратно горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане отново държавна собственост, призовават природозащитниците.

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието. 

„Как да живеем на място с тотално унищожена природа? Цялото крайбрежие е застроено, продадено, заменено в разрез със закона“; „Свидетели сме как за пореден път поредни кътчета от природата ни, засега защитени, да ги подарят на т.нар. „инвеститори“ или „строители“, чиято единствена цел е печалба, като взимат от държавата нещо много ценно на безценица“, заявиха природозащитници, протестиращи пред Министерския съвет.  снимка: БТАснимка: БТА
Никой не чу властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия“, каза пред БНР Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“. 
„Камчийски пясъци са най-дивата част от нашето крайбрежие. Навремето едни фирми, свързани с „Райфайзен банк“ изкупиха със заменки тези територии и в независимия български ВАС отмениха защитената местност с напълно абсурдни мотиви. След което изпълнителната власт актува тези територии като земеделска земя и дюната става земеделска земя 10 категория. Това е безумие, за да може след това да се обърне в застроена територия“.

„Сега не казват, че ще спрат строителството. Не само в Камчийски пясъци, а навсякъде в тези зони би трябвало един километър да не може да се строи навътре към сушата. Едното нещо, за което настояваме, е сега да спрат заменките в района, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна, но никой не предприема действия тя да стане държавна. Вече има дори стартирани процедури в Европейската комисия и едната от тях е за тези заповеди за строежи“, каза още Ковачев в предаването „Преди всички“ и допълни, че протестите ще продължат, защото „българите не искат да видят страната си съсипана“.снимка: БТАснимка: БТА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки