Банов и Любенов се скараха за естрадните пенсии в ефир

0

- Advertisement -

В ожесточен спор влязоха министърът на културата Боил Банов и водещия на сутрешния блок по БНТ Георги Любенов по темата за парите на естрадните изпълнители, която от няколко дни тресе публичното пространство.

Всички творци от „Златния Орфей“, които по един или друг начин са останали неоценени, ще бъдат подкрепени, увери министърът  и поясни:

    „Има няколко човека, които са изпуснати от списъка. Ще бъдат добавени, ще бъдат проанализирани. Няма да има никой останал непочетен. Да ще довършим работата, ще намерим начин да уважим всички творци“, уточни Банов.

„Най-важното е, че стартирахме отнякъде. За мен и за моите колеги всички от инициативния комитет е чест. Няма да оставим никой извън списъка, който е прославил държавата“, каза още Банов. В тези четири години са създавани условия за развитие на българската култура. Няма ден от тези четири години министерството да не е работило да създава условия и мотивация на хората на изкуството, обобщи Банов.

„Диригентът Пламен Джуров е председател на комисията, подбрала 65-имата наградени“, обяви Банов в студиото. Досега се знаеше, че шеф на комисиятта е Иван Попйорданов. По думите на Банов останалите членове са представители на различни гилдии в изкуството. „Защо ги криете? Вярно ли е, че в комисията са Любо Киров, Белослава, Мария Илиева и Графа“, попита Любенов. „Как може да противопоставяте така музикантите един на друг“, ядоса се министърът.

Той обясни, че още преди година е обещал на Васил Найденов, че ще започне да решава проблема с парите на музикантите и сега вече е поел отговорност за това. „Но като започнеш да решаваш един проблем, се отваря друг, който също трябва да решиш. И това е поемането на отговорност. Можеше нищо да не правим и тогава щеше да е тишина“, каза разпалено Банов.

„Списъкът с наградени изпълнители и музиканти ще бъде допълнен. Още от утре започваме, след като се видя, че има пропуски“, оещаваше непрекъснато министърът, явно недоволен от ввъпросите на водещия. По думите на Банов в списъка ще влязат всички, които заслужават. Сред тях е и Христо Кидиков, който липсва въпреки критериите, според които премии ще се дават на наградените от „Златния Орфей“.

Банов обясни, че няма законов начин, по който да бъдат отпуснати пенсии на естрадните звезди. Затова пък министерството има право да дава държавни награди. Така се стига до идеята музикантите да получат парични премии, наречени награди, които по думите на Банов със сигурност ще бъдат удължени и след сегашната им давност от 3 години.

Същевременно ще бъдат намерени и други поводи, за да се дадат пари и на други хора на изкуството, каза Банов. „Не се сърдете сега“, заяви водещият на културния министър.

„Не ви се сърдя, но съм учуден от позицията, която заемате“, отвърна му пък Банов в края на разгорещения дебат помежду им.

Междувременно братя Аргирови се включиха в горещата дискусия със своя позиция по темата. Това провокира министърът на културата Боил Банов да ги покани лично ги покани от ефира на БНТ, за да обсъдят заедно как всички заслужили музиканти, а не само 65-имата от „Златния Орфей“, да получат парични награди.

Братя Аргирови обясниха на министъра, че има и други известни изпълнители, които не са участвали в „Златния Орфей“, но са получавали награди от „Мелодия на годината“, затова също заслужават премии. Сред тях са Росица Кирилова, Милена Славова, както и самите те.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки