Нов ужас: Птичият грип върлува в България

0

- Advertisement -

Покрай пандемията и страха от Ковид-19, забравихме за други болести, които преди много ни плашеха. Един такъв пример е птичият грип.

Преди години той бе като страшилище за цяла Европа, включително и за нас. Оказва се, че към момента птичият грип все повече се разпространява в Европа, а вече и в България.

Справка на Lupa.bg показа, че не една ферма у нас е обявила така наречената инфлуенца по птиците. Последното пламнало място е гр. Славяново, Плевенско, като грипът е обявен в началото на февруари. Заради грипа там бяха умъртвени 100 000 пилета. През изминалата година най-често птичи грип е имало в пловдивска област.

Проблемът обаче не касае само конкретните ферми, но и такива в радиус от 10 км. Само за няколко месеца са умъртвени стотици хиляди птици.

Фермерите са притеснени, защото търпят огромни загуби, а нищо не може да спре грипа.

От агенцията по храните предупредиха да се купува само контролирано птиче месо. Проблем съществува при хората, които отглеждат кокошки за собствена консумация. Те трябва да ги гледат на закрито, за да са сигурни, че няма да се разболеят.

Според експерти новият щам, който е плъзнал в Европа може да се предава от птица на човек. Ако разпространението му нарасне, то това би станало повод за по-масово заразяване и на хора с птичи грип.

Силно заразна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа от миналата година. През есента болестта бе установена във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а след това и в Хърватия, Словения и Полша.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки