Цветанов ще създаде Министерство на електронното управление и информационните технологии

0

- Advertisement -

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов ще създаде Министерство на електронното управление и информационните технологии, ако влезе в парламента. Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността, обясняват от партията.

Републиканците стартираха уебинари, на които представят различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията. Експерти от сектор „Електронно управление“ изготвиха предложенията, които са сведени до осем, съобщиха от партията.

Необходимо е информацията да се използва ефективно. „За целта предвиждаме да изградим връзка между данните на централната и местната власт. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани помежду си. Така ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции. Това ще спести значително количество време и ресурси“, посочват от партията.

Партията на Цветанов планира стъпки в киберсигурността. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата – икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи. Ето защо е необходимо киберсигурността да се развива като основен елемент на електронното управление в България, смятат републиканците.

Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем, е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени модели за електронно управление като естонския. „Предлагаме защитата на държавната електронна система и данните да бъде осигурена чрез използването на блокчейн технологиите, които са достъпни и икономически ефективни“, посочват от партията.

Прегледана: 10507

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки