Цветанов ще създаде Министерство на електронното управление и информационните технологии

0

- Advertisement -

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов ще създаде Министерство на електронното управление и информационните технологии, ако влезе в парламента. Приоритетното развитие на електронното управление изисква създаването на министерство, което да отговаря за него. То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността, обясняват от партията.

Републиканците стартираха уебинари, на които представят различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията. Експерти от сектор „Електронно управление“ изготвиха предложенията, които са сведени до осем, съобщиха от партията.

Необходимо е информацията да се използва ефективно. „За целта предвиждаме да изградим връзка между данните на централната и местната власт. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани помежду си. Така ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции. Това ще спести значително количество време и ресурси“, посочват от партията.

Партията на Цветанов планира стъпки в киберсигурността. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата – икономиката, вътрешната и външната сигурност са пряко зависими от нея. Динамичното развитие на цифровизацията води до големи предизвикателства при оценяването на потенциални рискове и заплахи. Ето защо е необходимо киберсигурността да се развива като основен елемент на електронното управление в България, смятат републиканците.

Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем, е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени модели за електронно управление като естонския. „Предлагаме защитата на държавната електронна система и данните да бъде осигурена чрез използването на блокчейн технологиите, които са достъпни и икономически ефективни“, посочват от партията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки