Българин отива на съд за тероризъм

0

- Advertisement -

Специализираната прокуратура предаде на съд за тероризъм българин, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия. С това се похвали прокуратурата в официално съобщение. Става дума за задържания при шумна операциятапрез юли м.г. в Бургас Мохамед Абдулкадер. Тогава прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и барети буквално блокираха района, за да арестуват 21-годишния младеж, след което обявиха че той е ходел в Сирия при баща си и е участвал в дейността на терористични групировки. Разпространени бяха и негови снимки с униформа и оръжие. Близки на младежа, включително и неговата майка обявиха, че фотографиите са просто поза, искал да се покаже пред връстниците си и че на тях бил едва 15-годишен.

Сега обаче прокуратурата внася обвинителен акт срещу него в Специализирания наказателен съд по обвинение за участие в терористични действия на страната на терористични групировки на територията на Сирия.

„Обвиняемият е предаден на съд за това, че за времето от 28.08.2017  г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава“, твърди  прокуратурата.  

Според държавното обвинение при операцията миналата година в Бургас, при претърсвания на обитавани от младежа адреси били иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им били установени снимки и видеоматериали, на които Абдулкадер е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

„Събраните в хода на разследването доказателства показаха, че към идеите на джихадизма той е бил привличен от своя баща – сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал – Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора“, разказва още прокуратурата.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

„Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на арабската държава Абдулкадер е участвал най-често в бойни действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“, действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) – т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата“, пише в обвинението.

Снимките и видеоклиповете, на които той запечатвал всяко свое участие в бойни действия, качвал впоследствие и в социалните мрежи. Към момента обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки