Инфекционист: Българите, преболедували коронавирус, да се ваксинират след 90 дни

0

- Advertisement -

Българите, преболедували коронавируса, е добре също да се ваксинират. Те трябва да изчакат 90 дни след оздравяването. Това заяви инфекционистът от ВМА д-р Магдалена Баймакова в интервю за предаването „Тази сутрин“.

До момента във Военномедицинска академия са ваксинирани над 3500 души, най-възрастният от тях е на 96 години, а най-младият – на 18.

Това каза в „Тази сутрин“ д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болести във ВМА. Самата тя също се е ваксинирала.

„Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изчистени“, каза д-р Баймакова.

При някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи – локални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, добави инфекционистът.

Кога се появява защитата?

„Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдаваме“, обясни д-р Магдалена Баймакова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки