Лоши прогнози: С отварянето на заведенията ще има бум на заразени

0

- Advertisement -

В момента се намираме в разгара на трета вълна. Новият скок на заразата се дължи на разхлабването на мерките. В това бе категоричен пред Нова математикът Лъчезар Томов. 

Ученият подчерта, че тестването у нас е много нестабилно. Редовно ПСР-тестовете намаляват и затова спада сериозно бройката, което подвежда, заяви той. 

Математикът допълни, че заради това се получава, че със закъснение научаваме какво се случва. По думите му случаите са повече от официално обявените.

„По моите преценки около милион и половина българи са прекарали болестта досега, в сравнение с официалната статистика. Това обаче не трябва да ни успокоява“, категоричен е Томов. 

„Ако на първи март отворят ресторантите и заведенията бройките ще продължат да се увеличават с около 5-10% в зависимост от поведенията на хората. Ако заведенията са много пълни, ще има много бърза експлозия на случаите“, смята математикът.

„Израел изпревари заразата. Ако ваксинираме по 20 000 души дневно, това няма да е достатъчно. Може почти да не се усили заразата, но не и да се отслаби. 600 000 ваксинирани за месец все пак са 600 000 души, които няма да починат“

„2020 година България има надвишена смъртност спрямо последните 5 години. Има надвишаване в проценти, което е най-голямото в света, пред Мексико и Перу дори. Средната възраст на смъртност за България е 44 години. Имаме много пушачи, диабетици и хора с наднормено тегло. Все по-млади хора умират у нас“, каза Томов.

„Трябва да ваксинираме минимум по 100 000 дневно, ако искаме да изпреварим разрастващата се епидемия, без да имаме някакви мерки и ограничения. Това е потенциално възможно“, смята математикът.

„През цялата епидемия има зависимост между активните случаи и броя на хората в болници. Болниците се пълнят двойно по-бързо в момента. Ако в момента имаме 100 000 активни случая, каквито имахме през есента, то ще имаме не 7000 души в болница, както тогава, ами 15 000“, прогнозира той.

Прегледана: 31521

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки