Цветанов и Вълнев на срещи в Конгреса: България играе важна роля в регионален план

0

- Advertisement -

През втория ден от работното си посещение във Вашингтон Цветан Цветанов и Павел Вълнев проведоха срещи с представители на американския Конгрес.

По време на срещата със сенатора от Републиканската партия Тод Йънг бяха обсъдени двустранните отношения през призмата на политико-военното трансатлантическо сътрудничество. Сенатор Йънг е член на Комисията по външна политика в американския Сенат, бивш военноморски офицер и морски пехотинец. Двете страни се обединиха около мнението, че България играе важна роля в регионален план. Важен елемент от регионалната сигурност е недопускането авторитарни и тоталитарни режими да имат влияние в региона. За целта следва да се използват всички възможности на двустранната и многостранната дипломация, в т.ч. и на по-широки регионални инициативи като „Три морета“. Дигиталната свързаност е важен елемент от засилване на отбранителния капацитет, като в тази връзка сенатор Йънг прояви специален интерес към възможностите на България в областта на киберсигурността.

Цветанов и Вълнев представиха приоритетите на Републиканци за България в сферата на електронното управление и правителство, и вижданията за противодействие на хибридните заплахи спрямо България. В края на срещата Павел Вълнев отправи покана към сенатор Йънг, който представлява щата Индиана в американския Сенат да се срещне с българската общност в Чикаго, в съседния на Индиана щат Илинойс. Поканата беше приета със задоволство от американска страна.

Беше проведена среща и с конгресмен Робърт Адерхолт от Републиканската партия. Цветан Цветанов и Робърт Адерхолт ги свързва дългогодишно приятелство и съвместна дейност по линия на Националната молитвена закуска във Вашингтон и произтичащите от нея регионални инициативи в района на Западните Балкани. По време на днешната среща беше направен обстоен преглед на политическата ситуация на Балканите и в Черноморския регион. Конгресмен Адерхолт заяви, че сигурността в региона е неотменна част от цялостната трансатлантическа интеграция. Заедно с нея следва да се развиват и регионални инициативи, способстващи за утвърждаване на нормите на демократичност и върховенство на закона. За него, като член на Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа (известна още като Хелзинкска комисия), спазването на върховенството на закона и свобода на медиите е от решаваща важност за всяко демократично общество. Заместник-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев запозна конгресмен Адерхолт със състоянието на медийната свобода в България, споделяйки своя опит като бивш собственик на телевизия.

В рамките на деня бяха проведени работни срещи и с ръководни представители на водещите фондации „Херитидж“ и „Карнеги“. По време на срещата с Ерик Братберг, директор за Европа в „Карнеги“ бяха обсъдени възможностите, които предоставя Инициативата „Три морета“ за сътрудничество сред страните от Източна Европа. Дигиталната и енергийна свързаност представляват много важен залог за развитието на целия регион. Изграждането на интерконектора „Гърция – България“ ще даде възможност да се направи истинска диверсификация на газовите доставки за България, т.е. да се избегне сегашната, почти сто-процентова, зависимост от руски газови доставки.

При срещата с Джеймс Карафано, вицепрезидент на фондация „Херитидж“ и Люк Кори, директор по външнополитическите въпроси на фондацията бяха обсъждани въпроси на регионалното сътрудничество в  Черноморския басейн и политическите перспективи пред държавите от Западните Балкани. Люк Кори прояви специален интерес към предстоящите парламентарни избори в България и участието на ПП „Републиканци за България“ в тях.

Утре срещите на Цветан Цветанов и Павел Вълнев продължават по план.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки