Превозвачи на бунт заради тестове на границата с Гърция

0

- Advertisement -

Сериозни загуби и неустойки търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата – Промахон“. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия.

От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони.  Пробите се взимат на  границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят. 

„Четири километра ги минах за 7 часа, през деня – от 8 до 10 вечерта, не минават повече от 20-30 автомобила в Гърция, товарни“, каза заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници  Веселин Дангов, който твърди, че има дискриминационно отношение към превозвачите:

„По това време минават бусове с гастарбайтери-българи, леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание на тях и на ТИР-овете. Правят тестове, но на товарните автомобили са най-малко. Единствено на „Кулата“ е това – този парадокс, който няма аналог“

Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

Заради липсата на  адекватна реакция от българската държава може да се стигне и до спонтанно  блокиране на движението преди Кулата, предупреди Веселин Дангов:

„Само за 2 часа и ще кажат: да, бе, да, оставете ги, товарните автомобили не подлежат, защото има закон“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки