Северномакедонският президент нападна Румен Радев

0

- Advertisement -

Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски подчерта, че реакцията на държавния глава Румен Радев, който на среща с ръководителите на спецслужбите призова за навременни мерки за адекватна защита на правата на сънародниците ни извън България, които са изложени на нападения само заради своето националното самосъзнание, противоречи на основния принцип в международната политика – за ненамеса във вътрешните работи на друга държава, съобщава скопското електронно издание МКД.

    „Изключително необичайно е и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаеми нарушения на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО“, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в отговор по въпрос на МКД.

От кабинета на македонския президент обясниха, че Пендаровски не е получавал никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонските граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност.

„Като страна-кандидатка за членство в ЕС, ние сме под редовен мониторинг от Брюксел от години, но такива случаи не са регистрирани в последния годишен доклад на ЕС за напредъка“, се казва в съобщението.

В понеделник държавният глава на България Румен Радев проведе среща с ръководителите на българските специални служби, а повод за нея стана писмото, получено от кабинета на президента от Културен център „Иван Михайлов“ – Битоля и други граждани на Македония, които се идентифицират като местни българи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки