Разследването за допинг скандала в плуването ще приключи след игрите в Токио

0

- Advertisement -

Не може да бъде търсена отговорност от шефа на федерацията за записаните думи, категорични са от антидопинговия център

Половин година може да продължи разследването на допинг скандала в българското плуване, научи „Сега“. Това означава, че уличените в употреба на анаболен стероид национали Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов няма как да разчитат на смекчаване на наказанието или евентуално оневиняване преди олимпийските игри в Токио (23 юли – 8 август).

Тримата плувци дадоха положителни проби за станозолол при извънсъстезателен тест на 4 февруари и в момента са с временно спрени състезателни права. Максималното наказание за употреба на забранени вещества при първо провинение е дисквалификация за 4 години.

В края на миналата седмица от ръководството на българската федерация по плувни спортове (БФПС) обявиха, че са изискали ново тестване на всички състезатели от националния отбор. Раздаваните от медицинския екип хранителни добавки също ще бъдат изследвани за възможно замърсяване. Процесът ще започне идния понеделник (8 март) и може да приключи в началото на септември.

„Ще бъдат тествани всички състезатели от националния отбор по плуване. Вече е изготвен списък, има график – потвърди пред „Сега“ изп. директор на Националния антидопингов център д-р Виолета Заркова. – Всички лаборатории имат свои срокове, в които анализират пробите – от 20 дни до месец. Срокът, който ние имаме, за да дадем отговор по даден случай, е шест месеца. Това е най-дългият срок. В тези шест месеца ние трябва да се справим със случая.“

Д-р Заркова добави, че при установяване на замърсени партиди от използваните в БФПС медикаменти санкцията на състезателите може да бъде редуцирана. Крайното решение за това обаче ще бъде взето от Дисциплинарната комисия към БОК или евентуално от Българския спортен арбитраж при обжалване.

„Ако има замърсена хранителна добавка, има предвидени по-леки санкции от 4-годишна дисквалификация – посочи тя. – Когато се съберат всички факти и данни и дисциплинарната комисия се произнесе, това ще бъде финалното решение, но то не зависи от антидопинговия център. Нашата задача е да съберем и да предоставим цялата налична информация. Разбира се, след това всяка от страните може да обжалва.“

СКРИТА КАМЕРА

Шефът на Националния антидопингов център беше категорична, че не може да бъде търсена отговорност от президента на БФПС Георги Аврамчев за изречените от него думи, записани със скрита камера по време на срещите между ръководството на федерацията и уличените с допинг плувци миналата седмица.

„Ти мислиш ли, че ако ние сме давали – имам предвид допинг, нещо… ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием!“, чува се да казва Аврамчев. Самият той потвърди, че е изрекъл тази реплика, с уточнението, че изказването му е било символично.

„Състезателите не са скрити. За това, че някой е казал нещо, не може да му се търси отговорност“, коментира пред „Сега“ д-р Виолета Заркова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки