Ресторантьорите с кърваво писмо срещу НОЩ, плашат с протести

0

- Advertisement -

Повече не заменяме СВОБОДАТА си! Така двете сдружения на ресторантьорите започват отвореното си писмо, с което бързат категорично да се противопоставят на всякакви бъдещи ограничения на тяхната работа.

Заведенията бяха отворени отново на 1 март, въпреки набиращата скорост трета вълна на COVID-пандемията в страната. На 8 март вечерта здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб обявиха, че обсъжда нови ограничения в най-засегнатите региони, в които 7-дневната заболеваемост преминава 300 на 100 000 души население.

Според Българската асоциация на заведенията в България (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обаче отварянето на ресторантите и кафенета на 1 март е било „най-логичното нещо, което можеше и се очакваше да се случи“. Дори е било закъсняло. А клиентите започвали да се чувстват все по-сигурни, защото виждали, че в заведенията се спазват всички противоепидемични мерки, а обстановката не е по-различна или рискова в сравнение с пазаруването в магазин или посещаването, на който и да е друг търговски обект.

„Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото затворени или работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност“, се посочва в писмото на ресторантьорите.

Те категорично завяват: „Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. Ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 01.04.2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции“.

Ресторантьорите припомнят думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов как мерките със затварянето не работят, а Европа говори за „българския модел“.

„Вече обаче се говори за регионални мерки, в които сме споменавани директно, от което нашият опит сочи, че се мисли и за по-драстични рестрикции. Ние няма да приемем нищо друго освен вече разписаните мерки и дати“, категорични са от двете браншови сдружения.

И отново недоволстват, че техните колеги в хотелските ресторанти работят, още повече че това не е довело до повишаване на заразяването.

„Ние вече дадохме нашата лепта с цената на над 5 месеца затворени дневни и над 9 месеца затворени нощни заведения от началото на истерията. Нямаме нужда от забрани, а от правила! Измислете ги! Защото забраните в световен и европейски мащаб не работят! Говорим го от 1 година! Здравният министър също го призна!“,  призовават двете сдружения.

В писмото си те за пореден път настояват за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които са били затворени. От двете сдружения твърдят, че болшинството от заведенията все още не са получили тази финансова помощ. 

„Нека да е ясно – ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си“, завършват писмото си ресторантьорите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки