Борисов: Не ваксинирайте с „АстраЗенека“ до второ нареждане

0

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов заяви, че нарежда да се спре имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба.

„Разпореждам „АстраЗенека“, британската ваксина, да бъде спряна за поставяне, докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „АстраЗенека“, дотогава я спирате“, заяви премиерът по време на работно съвещание с министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

България ще изчака заключенията на Европейската агенция по лекарствената, обяви и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, след като премиерът разпореди временно спиране на ваксинацията: 

„Във връзка с постъпилите сигнали от няколко държави и притеснения по отношение на конкретни партиди, в момента подготвяме издаването на заповед, с която временно да бъде преустановено прилагането на ваксината на територията на страната. Когато приключат и вече са окончателни резултатите от анализите на експертите, съответно ще продължи и ваксинационния процес“.

На съвещание в министерския съвет стана ясно, че броят на заболелите от Covid-19 деца и учители рязко се е вдигнал. Министър Костадин Ангелов обобщи:

„В нашите болници имаме 56 деца до 18-годишна възраст, от които до една година са 14 деца с доказан положителен тест на Covid. Всички те са с клинична картина на пневмонични изменения в белите дробове, като голяма част са с двустранни бронхопневмонии. Клиничното протичане при всичките протича сравнително леко. Овладяваме ситуацията. Нямаме към момента риск за живота и здравето на нито едно от децата“.

Няма чакащи за имунизация пред ваксинационните центрове в София, показа проверка на БНР. От лечебните заведения обясниха, че са получили нареждане от Регионалната здравна инспекция да  прекратят ваксинацията с този препарат. 

По-рано няколко държави от ЕС спряха ваксинирането с „АстраЗенека“, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи, че разследване на съобщения за образуване на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията.

Световната здравна организация не може да потвърди информацията, че ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенека“ може да увреди човешкото здраве. Това заяви днес в ефира на радио „Ехото на Москва“ Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки