Къде ще могат да гласуват Българите в чужбина (Списък)

0

- Advertisement -

465 ще са секциите в чужбина, на които нашенците зад граница ще могат да упражнят своя глас на парламентарния вот на 4 април.

Това реши ЦИК на последното си заседание, като решението и точната бройка вече е качена на сайта на комисията. Секциите са разположени в 69 държави. За сравнение на вота през 2017  секциите зад граница бяха 371.

    Така например заради ограниченията в Изборния кодекс в Турция, САЩ, а от тази година и във Великобритания ще има само 35 секции. Лимитът важи за страни извън ЕС. Така в английската столица Лондон секциите са 12.

Останалите са разпръснати из страната. В грамата си до ЦИК посланика ни в UK Марин Райков мотивира разположението на секциите с районирането, с компактността на БГ общността, с броя на гласувалите в предишни избори, като са спазили схемата до дадената секция да се стига до 1 час с кола или да е на около 50 мили разстояние.  От турските градове, най-много секции има в Бурса  – цели 8, а в Истанбул са 7.

    Иначе най-много секции има в Германия – 69. В столицата Берлин са 4, като 3 от тях в БГ посолството там. В Мюнхен ще са 3, в Бремен и Хамбург по 2, както и в Щутгарт и Манхайм. В Испания, където има компактна българско общност секциите ще са 53, като в Мадрид секциите са 4, а във Валенсия и Барселона са по 2.

25 ще са секциите в Италия, а в съседната на нас Гърция – 20. Във Франция са 18, а в Австрия секциите са 17, като само 8 от тях са в столицата Виена. В Нидерландия ще са 14, в Канада – 13, а  Белгия – 11, като в столицата Брюксел са 5.

В Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан няма да има секции заради наличие на висок военен риск и заплаха за живота и сигурността на гражданите, както и опасността от терористични атаки.Това става по препоръка на външно министерство. Пак по тяхно предложение , но заради нецелесъобразност, секции няма да се разкрият и в Пакистан, КНДР,  Монголия и Ватикана. Пак заради същата причина, но и заради малкия брой българи такива няма да има и във Виетнам, Индонезия, Казахстан, Узбекистан и Етиопия. Без секции ще е и в Палестина, но заради ограниченията и пълния локдаун там.

Под условия са общо 10 секции – 7 в Германия, 1 в Дания и 2 в Италия. Това са места, за които има нужните подадени заявления, но все още няма нужното разрешение. В случай, че до 19 март такова не бъде дадено, те ще бъдат заличени от списъка. Става дума за Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен в Германия, Норберов в Дания, както и Флоренция и Колеферо – Италия.

Едни от възможните причини дадените страни да откажат секции там е усложнената международна обстановка. Това на свой ред обуславя различни логистични затруднения, свързани с пътувания, транспорт на хора и пратки, които от своя страна са предпоставка за невъзможност на обезпечаване на изборния процес, определените места и броят на секциите ще бъдат заличени.

Пълният списък на държавите и градовете, където ще има секции, може да намерите ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки