Къде ще могат да гласуват Българите в чужбина (Списък)

0

- Advertisement -

465 ще са секциите в чужбина, на които нашенците зад граница ще могат да упражнят своя глас на парламентарния вот на 4 април.

Това реши ЦИК на последното си заседание, като решението и точната бройка вече е качена на сайта на комисията. Секциите са разположени в 69 държави. За сравнение на вота през 2017  секциите зад граница бяха 371.

    Така например заради ограниченията в Изборния кодекс в Турция, САЩ, а от тази година и във Великобритания ще има само 35 секции. Лимитът важи за страни извън ЕС. Така в английската столица Лондон секциите са 12.

Останалите са разпръснати из страната. В грамата си до ЦИК посланика ни в UK Марин Райков мотивира разположението на секциите с районирането, с компактността на БГ общността, с броя на гласувалите в предишни избори, като са спазили схемата до дадената секция да се стига до 1 час с кола или да е на около 50 мили разстояние.  От турските градове, най-много секции има в Бурса  – цели 8, а в Истанбул са 7.

    Иначе най-много секции има в Германия – 69. В столицата Берлин са 4, като 3 от тях в БГ посолството там. В Мюнхен ще са 3, в Бремен и Хамбург по 2, както и в Щутгарт и Манхайм. В Испания, където има компактна българско общност секциите ще са 53, като в Мадрид секциите са 4, а във Валенсия и Барселона са по 2.

25 ще са секциите в Италия, а в съседната на нас Гърция – 20. Във Франция са 18, а в Австрия секциите са 17, като само 8 от тях са в столицата Виена. В Нидерландия ще са 14, в Канада – 13, а  Белгия – 11, като в столицата Брюксел са 5.

В Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан няма да има секции заради наличие на висок военен риск и заплаха за живота и сигурността на гражданите, както и опасността от терористични атаки.Това става по препоръка на външно министерство. Пак по тяхно предложение , но заради нецелесъобразност, секции няма да се разкрият и в Пакистан, КНДР,  Монголия и Ватикана. Пак заради същата причина, но и заради малкия брой българи такива няма да има и във Виетнам, Индонезия, Казахстан, Узбекистан и Етиопия. Без секции ще е и в Палестина, но заради ограниченията и пълния локдаун там.

Под условия са общо 10 секции – 7 в Германия, 1 в Дания и 2 в Италия. Това са места, за които има нужните подадени заявления, но все още няма нужното разрешение. В случай, че до 19 март такова не бъде дадено, те ще бъдат заличени от списъка. Става дума за Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен в Германия, Норберов в Дания, както и Флоренция и Колеферо – Италия.

Едни от възможните причини дадените страни да откажат секции там е усложнената международна обстановка. Това на свой ред обуславя различни логистични затруднения, свързани с пътувания, транспорт на хора и пратки, които от своя страна са предпоставка за невъзможност на обезпечаване на изборния процес, определените места и броят на секциите ще бъдат заличени.

Пълният списък на държавите и градовете, където ще има секции, може да намерите ТУК

Прегледана: 32139

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки