Олигархът, който стои зад „Спутник V“

0

- Advertisement -

Дмитрий Морозов е руският олигарх, чиято фирма произвежда ваксината „Спутник V“. „Производството ни не е по-лошо от германското. А що се отнася до качеството, оборудването, обучението на персонала – по-модерни сме дори.“

Дойче Веле

В Русия названието „Спутник“ е нарицателно за иновации, прогрес и един от най-големите съветски успехи въобще, пише германското издание Business Insider и припомня, че през 1957 година в околоземна орбита е изстрелян първият изкуствен спътник. „Тогава това съветско постижение предизвика на запад същински шок.“ Ето, че днес, 60 години по-късно, Русия има своя нов „Спутник“ – първата ваксина срещу коронавирус. Едва ли е било възможно да се избере по-подходящо име от „Спутник V“ – буквата „V“ е инициалът на английската дума за победа (victory).

Руската ваксина предизвика възхищение както в САЩ, така и в ЕС. Но същевременно мнозина реагираха скептично – заради незадоволителния обхват на изследванията в началото, посочва Business Insider. Тя е разработена от московския Изследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“, но производството ѝ е възложено на фирмата на малко известния руски олигарх Дмитрий Морозов. Неговата империя се намира край Санкт Петербург. Там на площ от 24 000 квадратни метра е изградена фармацевтичната компания Biocad – една от най-модерните в страната.

Кой е Дмитрий Морозов?

Генералният директор на Biocad е сред водещите руски бизнесмени и собственик на отбора по ръгби „Нарва Застава“ от Санкт Петербург. В него той инвестира годишно по 1,5 милиона евро, а съвсем скоро по спортните екипи на играчите ще пише „Спутник V“, изтъква още германското издание.

Във фармацевтичните среди фирмата на Морозов не е безизвестна. Тя разполага с добри връзки в бранша и от години произвежда медикаменти срещу рак и СПИН. Американският гигант Pfizer, който заедно с германската фирма BioNTech също произвежда ваксина срещу коронавирус, е възнамерявал преди години да придобие Biocad, но сделката така и не се осъществила. Дмитрий Морозов притежава 30 процента дял от компанията.

И сайтът на списание „Spiegel“ се спира на темата – с 11-минутен видеорепортаж, заснет от екип на телевизионното предаване „Spiegel TV“. В него се казва, че това са първите телевизионни журналисти, допуснати до производствените мощности на Biocad – „кралството на Дмитрий Морозов“. „Ето, сега можете да видите, че „Спутник V“ действително съществува (…) Хората умират, затова ние трябва да побързаме и да помогнем“, казва пред камерите руският бизнесмен.

От него разбираме, че за една смяна се произвеждат по 180 000 флакона ваксина, като всеки един от тях съдържа по 5 дози. „Производството ни не е по-лошо от това в което и да било германско предприятие. А що се отнася до качеството, оборудването, автоматизацията и обучението на персонала – ние сме дори по-модерни“, казва гордо Дмитрий Морозов.

Най-големият проблем на ЕС

Затова той не разбира скептицизма, който се шири в ЕС спрямо руската ваксина. Морозов говори за национализъм по отношение на ваксините и критикува остро бюрокрацията в ЕС. „Вие европейците явно сте партньор втора класа за американците. За тях важи правилото: Pfizer  зарежда с ваксини първо собствената си страна“, казва Морозов. „Най-големият ви проблем е вашата бюрокрация. Европа не допуска китайската ваксина, същото е и с руския препарат. При това положение не ви остава нищо друго, освен да чакате“, добавя бизнесменът пред „Spiegel TV“.

За разлика от ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, „Спутник V“ е векторна ваксина, която използва отслабени аденовируси като носители, чрез които в клетките на човешкия организъм се внася генетична информация от коронавируса. Имунната система реагира с производството на антитела. Според най-новите проучвания, ефективността на „Спутник V“ е 92 процента – по този показател ваксината не отстъпва на препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Освен „Спутник V“, междувременно в Русия са одобрени още две ваксини руско производство – CoviVac и EpiVacCorona. В Европейската агенция по лекарствата EMA в момента тече процедурата по одобрение на „Спутник V“ за територията на ЕС.

Според Дмитрий Морозов, който допуска германските телевизионни журналисти и до дачата си в известното вилно селище Комарово, най-голямото предизвикателство пред производителите на ваксини е това: „Че сме изправени пред огромен времеви натиск. Ваксините всъщност трябваше да ги има отдавна.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки