Павел Вълнев: Републиканци за България сме първата партия, в чиято листа има човек, който не чува – успешен баща, съпруг и бизнесмен

0

- Advertisement -

Републиканци за България сме първата партия, в чиято листа има човек, който не чува. Това е Златко Мутафчиев от Хасково, успешен човек, баща, съпруг и приятел. Той е собственик на малко заведение. Златко не харесва празните приказки и обещанията, разпознава политиците по делата им.

Това написа зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев в социалната мрежа Фейсбук, след срещата си днес в Хасково със Златко Мутафчиев.

„Нечуващите хора не се обиждат, когато ги наричат глухи. Не харесват обаче определението „глухонеми“ – те имат собствен език, езика на жестовете, а повечето от тях могат да „четат“ по устните, говорят добре, включително английски“, написа зам.-председателят на партията.

По думите му България е последната страна в Европейския съюз, която чак в началото на тази година прие закон за жестовия език. Глухата общност много разчита на него, не само за да гледа новини с жестов превод, а за да се сдобие с равнопоставеност, за която отдавна се бори.

„Хората като Златко не обичат да бъдат наричани инвалиди – те са валидни като всички други хора, само че с по-развито периферно зрение, умения за фина работа, прецизност и внимание.

Сигурно не знаете, но глухите шофьори никога не предизвикват катастрофи с колите си. Ето защо в Чикаго те имат най-добрите застраховки за моторни превозни средства.

Тези интелигентни хора искат работа и равни права, разбиране и приятелство“, написа Вълнев.

„За мен беше чест да си поговоря днес със Златко. Той е в Хасковската ни листа. Гласувайте за него!“, призова Павел Вълнев.

Златко Мутафчиев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки