Като всичко в държавата: Хаос и с изборните книжа

0

- Advertisement -

Членове на секционни комисии предупредиха, че има голяма вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им. Причината – новият формат на протокола.

    „Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви председателят на 25 РИК-София Валери Цолов.

Той се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати, след това отива в РИК член на РИК проверява наличието на всички страници, дали е подписан от всички членове на СИК и след това протоколът са предава на „Информационно обслужване“ – въвеждат се в компютър данните, след което се връща обратно в член на РИК, който прави задълбочена проверка на всяко едно число, след което протоколът се приема . Това е в идеалния вариант, без контроли – това отнема един час минимум.

По думите му в идеалния вариант, без да има контроли заради грешки, един протокол ще се попълва един час.

    Цолов уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, защото повечето опитни членове са в рисковите групи.

„Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината“, изтъкна още Цолов.

    ЦИК е сигнализирана писмено за тези проблеми преди три седмици, но не реагирила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки