„Козият рог“ е бил на крачка от „Оскар“

0

- Advertisement -

Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за „Оскар“.

Талантливата бургазлийка е едно от най-популярните в последните месеци имена в световната киноиндустрия, а на 25 април на церемонията по раздавеното на наградите ще разберем дали ще изкачи професионален връх, на който не е бил нито един българин.

Макар „Оскар“ никога да не е бил изцяло български, то няколко наши сънародници и един бележит филм се докосват до най-голямата филмова сцена.

Годината е 1972 година. Тогава е премиерата на „Козият рог“, смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. Режисьор на филма е Методи Андонов, а автор на сценария – Николай Хайтов. В главните роли участват Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). За кратко време лентата е гледана от над 2,5 милиона души и славата му излиза извън пределите на страната ни. Скоро след това е номиниран за участие на фестивала в Кан и за американските награди „Оскар“. Небивал успех за родното кино, който за съжаление по български се превръща в крах.

Номинацията за „Оскар“ е в категорията за чуждестранни филми. Историята разказва, че от България изпращат технически негодно копие до Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ, което не може да бъде излъчено и така филмът си остава само с номинация. И за малко не успяваме да влезем в историята. Въпреки това „Козият рог“ е излъчен в над 60 държави и печели отличия на куп международни филмови фестивали – Карлови Вари, Чикаго, Сантарен, Португалия и др. Актрисата Катя Паскалева става носител на наградата „Фемина“ – за най-добра женска роля на кинофестивал в Брюксел. Режисьорът Методи Андонов е отличен за филма си посмъртно с Димитровска награда.

След дълго време на забрава българското присъствие на оскарите се засили осезаемо през последните години. През 2017 г. „Сляпата Вайша“ на аниматора Теодор Ушев, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата „Оскар“ за късометражен анимационен филм.

„Сляпата Вайша“ е номинирана за късометражен анимационен филм

Лентата не грабва статуетката, но Ушев се превръща в световно разпознаваемо име. Интересното е, че режисьорът, който е част от Американската филмова академия, даде своя вот за тазгодишните награди. „Смятам, че Мария Бакалова прави филма. Играе изключително добре, изключително смела и млада е и много ми харесва нейното присъствие във филма, а и като личност – начинът, по който се държа по време на сезона на наградите. Мисля, че вятърът духа в нейните платна и шансът е огромен. Смятам, че в тази категория битката ще е между Оливия Колман и нея, но Мария има по-голям шанс“, коментира тези дни Ушев. И изтъкна, че през 1966 г. за последно е номинирана източноевропейска актриса.

Теодор Ушев

Преди „Сляпата Вайша“ „Консервфилм“ на аниматора Златин Радев бе единствената българска номинация за „Оскар“. Късометражният филм от 1990 г. е носител на десетки награди, а за престижната статуетка е номиниран през 1991 г., но не печели.

През 2019 г. Димитър Маринов става първият български актьор, качил се на сцената на оскарите. Това се случи по време на 91-вата церемония, след като филмът „Зелената книга“, в който участва във второстепенна роля, печели наградата за най-добър филм. На сцената той се появи с малко българско флагче в джоба на сакото. Преди церемонията Маринов призова всичките ни сънародници да се гордеят, че има българин на наградите и че той ще направи всичко възможно да сподели с тях успеха си.

Димитър Маринов с флагчето на сакото

Във филма той играе ролята на челиста Олег. Не го одобряват на първи кастинг, но след като за пет дни се научава да свири на чело, бива одобрен на втория кастинг. Друга причина да го одобрят е значителната му прилика с музиканта Юрий Тахт, чийто прототип е героят му. Филмът получава десетина награди, включително и „Златен глобус“ за най-добър сценарий.

И други българи имат следа в кинонаградите, макар ролите им да не толкова бляскави. През 2009 г. „Уол-И“ спечели „Оскар“ за най-добър анимационен филм. Сред авторите му е българинът Антони Христов – той е главен художествен директор на лентата. В нея Христов съчетава 50 на 50% истински и компютърни кадри.

Освен Мария Бакалова тази година още един наш сънародник ще следи по-емоционално раздаването на оскарите. Илиян Иванов е част от екипа, който създава филма Feeling Through. Лентата, която разказва за срещата на тийнейджър с глухоням мъж на автобусна спирка, е номинирана за най-добър късометражен филм.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки