Тази нощ местим стрелките на часовника час напред, ще ставаме по-рано

0

- Advertisement -

Тази нощ преминаваме към лятното часово време и ще трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред. Какво трябва да направим, за да попречим на промяната да се отрази на здравето ни.

„Известно време вътрешният ни часовник ще работи по старото време, създавайки лека форма на реактивно закъснение, при което нашето вътрешно време се разминава с един час с времето на външния часовник“, споделя проф. Робърт Лукас, хронобиолог от Центъра за биологично синхронизиране в университета в Манчестър, предава Vesti.bg.

Възможно е адаптирането към промяната да ни отнеме между 48 часа до една седмица, а това върви ръка за ръка с рискове за здравето. За щастие има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате негативните ефекти.

Според проф. Лукас основният проблем при смяната на часовника е, че вътрешният ни телесен часовник работи с час назад, така че трябва да го натиснем напред. За целта трябва да контролираме времето, през което сме изложени на светлина.

В първите няколко сутрини след смяната трябва да се изложите на светлина веднага щом се събудите. От вас зависи дали ще излезете на разходка, или просто ще дръпнете завесите – това ще ви помогне да преместите биологичния си часовник към новото време.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки