Събарят вилата на Димитър Димов

0

- Advertisement -

Добре позната мърлящина и престъпна небрежност са на път да унищожат част от спомена за големия писател Димитър Димов. Вилата на автора на „Тютюн” в иначе елитния столичен квартал „Лозенец” е оставена да се руши от години и е в окаян вид, а сега се твърди, че тръгва класическата схема – на нейно място да бъдат издигнати жилищни кооперации.

Архитектурно-строителният проект е вече одобрен, има издадено разрешение за строеж и е дадена зелена светлина за събарянето й в следващите дни, твърдят архитекти.

Инвеститорът е заявил, че блоковете ще разполагат със собствен двор. Заедно с историческата сграда, вероятно ще си отидат и няколко стари високи бора около къщата.

Вилата има историческа стойност, тя е изградена в австрийски стил от наследниците на видния художник Станислав Доспевски. Всъщност единственият собствен дом на писателя е малък апартамент, също в „Лозенец”, на улица “ Кръстьо Сарафов“, която в момента е действащ музей. Там писателят е живял последните 12 години от живота си.

„Абсолютен позор“, възмутиха се стотици в социалните мрежи. Поредна гавра с един от най-талантливите ни творци, изригнаха стотици в социалните мрежи. „Лозенец” стана наследник на мутробарока, не им трябват стари постройки, възмутиха се хората. Възмутени граждани веднага направиха аналогия с къщата на Пейо Яворов, която беше пред рухване и едва беше спасена от събаряне. 

Жители на „Лозенец“ обясниха, че в последните три години са подавали молби до ред институции – до Столична община, до районното кметство на „Лозенец“, до Министерството на културата, до ДНСК, за да обърнат внимание на рушащата се постройка. Оказва се, че къщата не е вписана като паметник на културата, въпреки че има историческа и архитектурна стойност. „И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си“ (Димитър Димов, „Тютюн“).

В същото време, мнозина пишат, че всъщност немарливостта и отговорността за окаяната съдба на историческата постройка носят наследниците на Димов.

Твърди се, че къщата е наследствен дом на Нели Доспевски – първата съпруга на Димов, в която са живели заедно с брата на Нели в началото на брака си. Нели има дъщеря, тя има син и дъщеря и те имат деца. Братът на Нели също има наследници. Димитър Димов е живял почти целия си живот на квартира.

Вилата на Димитър Димов ли е била? Ако е така, тя е наследена от неговитe наследници и сегашната й съдба просто означава, че не могат или не искат да я поддръжат, а нито община, нито държава са поискали да я превърнат в музей.

Лозенец стана наследник на мутробарока, възмутиха се почитатели на творбите на писателя

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки