Вината за закъснелите линейки и лутането по болници е на управляващите

0

- Advertisement -

Спешните медици се обявиха против разхлабването на мерките от 1-и април с оглед новия ръст заболели и усложнените пациенти. В свое обръщение към българския народ и управляващите те заявяват, че са на ръба на възможностите си и отказват да носят отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите им спешна помощ.

В социалните мрежи председателят на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ д-р Десислава Кателиева посочва, че ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки МЗ отчита за денонощие  5176 новозаразени,155 починали, 9811 хоспитализирани.

„Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след КОВИД инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ”, пиша тя в обръщението от името на спешните медици.

Д-р Кателиева подчертава, че те искат пациентите им да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямат материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.

”Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението”, пише още в обръщението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки