Учители притеснени да върнат в клас, могат да пренесат заразата у дома

0

- Advertisement -

С оглед на растящия брой новозаразени от коронавирус и бавните темповете на ваксинация учители и родители смятат, че е рано учениците да се върнат в кла и да се разпуснат мерките, това посочват в своя декларация двете неформални обединения Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование. Педагозите са притеснени, че могат да пренесат заразата у дома и затова предпочитат след пролетната ваканцията да продължат с онлайн обучението.

„Ваксини не могат да ни защитят на 100%, а ни предпазват от тежко изкарване на вируса. Не е доказано дали имунизираният не може да пренася вируса. Ваксините не ни дават сигурност, че няма да пренесем вируса вкъщи и да заразим близките си“, обясни учителката Лилия Стоянова. Оказва се, че все още има и учители, които са заявили да бъдат ваксинирани, но техният ред не е дошъл. Има и такива, които са пожелали допълнително да получат имунизация, но и те чакат своят ред. Стоянова отбеляза, че има значителен ръст на заболелите ученици и деца. „С новия щам децата също боледуват и то тежко. Според мен най-важно е здравето. Данните са притеснителни, ние сме пресечната точка на много домакинства и е логично да искаме да продължим онлайн“,каза още тя. Според Лилия и останалите учители от групата средата в училище не е безопасна. „Липсва вентилация в помещенията, не може да се спазва дистанция. Мерките в училищата не работят. Училище и заведения са основен двигател на заразата. Никъде не е безопасно към момента, масово не се спазват мерки и шансът да се заради човек е голям“, коментира учителката.

Според Цветина Петрова от Родители за безопасно образование връщането на учениците на 12-и април е твърде дано и определи решението за разпускане на мерките като безотговорно. „Това ще струва стотици човешки животи, кой ще поеме тази отговорност. Всеки един човешки живот е вселена на някого, тези хора на са статистика. Стряскащо е, ако някой гледа на живото по този начин“, каза тя и допълни, че поведението на обществото трябва да се промени и да се спазват мерките.

Двете неформални обединения смятат, че скокът на новите случаи за последния месец не е предпоставка за разхлабване на мерките. Те посочват, че броят заразени деца (0-19) се е увеличил от 8745 на 11 940 или 36,54%,, а общият брой на установените случаи на заразени се е увеличил от 247 038 на 330 250 или 3,68%. Броят починали за последния месец пък е нараснал от 10 191 на 12 913 – 26,71%. „Заболяевомостта расте, а темповете на ваксинацията са бавни. България е на челни позиции по смъртност и заразяване, но сме на дъното в класациите по направени имунизации. Ваксинационна кампания върви толкова бавно, че ако върви с такива темпове и ако заразяването на хората продължат със същата сита, не виждам изход от кризата“, допълни Цветина Петрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки