EVN натискат за нови цени на тока от юли

1

- Advertisement -

Нови цени на електроенергията за периода юли 2021 г. – юни 2022 г. внесоха днес в КЕВР компаниите от групата на EVN България. Предложението за дневна тарифа на битови клиенти е 0,14118 лв. за кВтч, а за нощната –  0,05873 лева за  /кВтч без ДДС. Промяна в дневната тарифа спрямо досегашната няма, а нощната е с малко увеличение.

Заложена е обаче голяма реформа при формирането на цената за достъп до разпределителната мрежа. Според предложението занапред тя трябва да се изчислява на база предоставена мощност за всеки обект, вместо на база потребление. Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в още 18 държави от Европейския съюз, аргументират се от дружеството.

С цел равнопоставеност EVN България предлага от 1 юли 2021 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти и да е в размер на 0,02617 лв./кВт/ден. Допълнителен ефект за клиентите е, че

в месеци с рязка промяна на времето и високо потребление цената им за достъп до мрежата няма да се увеличава с потреблението, както е в момента, а ще запази постоянната си част в стойността на фактурата. 

Предложеният нов начин на калкулиране на цена достъп за битови клиенти има като ефект по-ниска цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение. Така в заявлението на компанията до КЕВР цена пренос за мрежа ниско напрежение е с 15% по-ниска от действащата цена: 0,03037 лв./кВтч, при сегашна цена 0,03574 (без ДДС). 

Ако предложенията на дружеството се приемат в този вид, те биха довели до увеличение от 1,47 лв (+2,1%) на средностатистическа фактура на домакинство с потребление от 250 кВтч дневна енергия и 90 кВтч нощна енергия. Ако досега сметката е била средно  69,73 лева (с ДДС), от лятото нататък тя ще 71,20 лева (с ДДС).
 

1 Коментар
  1. Kkkk казва

    Makqta klosharu ne se Li naqdoxa 🙁

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки