Ненаяли се: За всяко депутатско място се състезават близо 30 кандидати

0

- Advertisement -

6895 са кандидатите за народни представители. Това означава, че за всяко депутатско място се състезават близо 30 души.

В 9398 секции в страната ще има машини за гласуване. 409 са подвижните секции за хора с увреждания. Поне 88 ще бъдат разкритите секции в ковид отделенията на болниците.

Статистиката представи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров на брифинг в четвъртък.

Не се знае колко са избирателите с ковид

Оказа се, че въобще няма представа колко са избирателите, които в момента се намират под карантина или в изолация.“Тази информация може да бъде подадена само от общинската администрация, тъй като заявленията се подават там“, заяви Димитров. И се обърна към журналистите с въпрос: „Да ви попитам: знаете ли колко са общините и кога ще се натрупа тази информация? Общините са наистина голям брой, създаването на национални масиви не е толкова елементарен прицес.“ Накрая обяви, че евентуално в понеделник обществеността ще разполага с „такова общо число“.

Не е ясно и колко са мобилните секции

Другото, което изборните комисари не знаят, е колко ще бъдат секциите с подвижни избирателни кутии, които трябва да обиколят гласоподавателите, които са затворени по домовете им заради коронавируса. От думите на Димитров се разбра, че и сега продължават проблемите с попълването на комисиите с мобилните урни, за които, заради здравните рискове, не достигат хора. Говорителят на ЦИК директно призова партиите да номинират хора, включително „всички, които са изкарали вируса“. А на медиите обеща информация за броя на подвижните секции в изборния ден.

Всичко това засяга само избирателите с ковид, които са подали заявление, че искат да гласуват, преди изтичането на срока до 31 март. Гражданите, които са изолирани у дома от 1 април, няма да могат да се възполват от мобилните секции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки