На 3 април София чества 142 години от обявяването си за столица

0

- Advertisement -

На 3 април честваме едно много значимо събитие за страната. Навършват се 142 години от обявяването на София за столица на България. Историците разказват, че когато решението е взето, в залата настава еуфория, че това са първите стъпки от изграждането на една силна и независима държава. Днес е и така нареченият Българският Великден.

На тази дата през 1860 година настъпва дебютът в борбата за българската църковна независимост.

Годината след Освобождението. Датата – 3 април. Софиянци свободно се движат по улиците. На всеки ъгъл ги чака тих и все още плах ентусиазъм, че земята, по която крачат е независима.

Междувременно в Търново се свиква учредително събрание. На масата сядат държавници и интелектуалци. Поставена е ключова цел – да се вземе решение къде ще е сърцевината на Княжество България.

„Те са били въодушевени от самия факт, че избират столица на новата държава“, посочва Марияна Маринова – завеждащ отдел „История, етнография и движими художествени ценности“ в Софийски исторически музей.

Изборът не е бил лесен.

„София е имала по-скоро един провинциален селски вид и в това отношение много по-добър облик са имали градове като Свищов, Русе, Пловдив, Велико Търново, разбира се, старата средновековна столица също са били претенденти да станат столица“, разказва Маринова.

Но това, което се говори на събранието е, че София има изключително благоприятното местоположение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки