Слави не иска да е премиер, разкриха от „Има такъв народ“

0

- Advertisement -

Слави Трифонов няма амбициите да става премиер! Това разкритие направиха за „България Днес“ от екипа на лидера на „Има такъв народ“.

Повод за коментара на говорителя на партията и областен координатор Катя Ряхова пред вестника е стартиралата в социалните мрежи подписка „Слави Трифонов – министър-председател на България“. Акцията тече още преди „Има такъв народ“ да се превърне от изборната нощ във втората политическа сила в страната, от тази позиция БСП, която не е виждала трето място на изборите от точно 20 години. След огромния резултат, който Дългия взе на изборите, подписката набира нова сила и въпросът, който поставя, вече звучи съвсем сериозно.

Симпатизанти на Трифонов горещо подкрепят акцията, в която се включват все повече хора. Всички те искат именно лидерът на „Има такъв народ“ да стане министър-председател на мястото на Бойко Борисов. За момента Слави не е показвал подобни амбиции, казват хора от формацията му. От „Има такъв народ“ са крайно лаконични в коментарите си за изборните резултати и предстоящите си действия, а самият Трифонов обяви в пост в неделя през нощта, че няма да прави следизборни изказвания, тъй като има опасения, че е с коронавирус.

Дясната ръка на Дългия в партията Тошко Йорданов обаче отсече, че партията няма намерение да се прегръща в парламента с нито една от силите на статуквото, визирайки БСП, ДПС, ГЕРБ и войводите от ВМРО, които все още не е ясно дали ще успеят да прескочат бариерата. А Слави на този етап няма амбиции да влиза в Министерския съвет, увериха „България Днес“ от партията на Трифонов.

За разочарование на избирателите на „Има такъв народ“ Дългия няколко пъти е изразявал в ефира на телевизията си липсата на желание да седне в стола на настоящия премиер Бойко Борисов.

„Господин Трифонов никога не е изказвал амбиции да бъде премиер. От ефира на вечерното си шоу той категорично и неколкократно е обявявал, че на този етап няма такива намерения“, заяви пред „България Днес“ говорителят на „Има такъв народ“.

От партията не коментираха дали и след триумфалния резултат позицията на Трифонов не е променена, тъй като не желаят да дават козове в ръцете на опонентите си, но за момента няма индикации Слави да е променил мнението си. По думите на екипа на „Има такъв народ“ е много рано да се коментират постове и привилегии, тъй като „никой от тях не е участвал на изборите с тази цел“, а за да разгроми статуквото. Зам.-председателят Тошко Йорданов само благодари на всички, които са поискали промяна с гласа си в неделя, а партията не вижда причина да не отиде и на нови избори, ако в парламента не се получи управленска конфигурация.

„Ние не лъжем и отсега казваме, че с тези партии няма да правим коалиция“, разясни Йорданов, визирайки ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО.

Според хора от екипа на Трифонов шоуменът политик съзнавал, че дори да получи мандат, партията му трудно ще успее да направи управленска коалиция предвид категоричния отказ да работи с партиите от статуквото. Сметките сочат, че коалиция с хората на Мая Манолова и Христо Иванов няма нужното мнозинство. Затова отсега „Има такъв народ“ обсъждат явяването си на нови избори. Очакванията сред хората на Слави са, че на евентуален извънреден вот те могат да получат дори още повече мандати от сегашните. Факт е, че „Има такъв народ“ опроверга множеството предварителни прогнози за процента, който ще вземе. Пред вестника Тошко Йорданов неведнъж е изразявал презрението и скептичността на екипа към редовите социологически агенции, а Слави и партията му работят с различни от обичайните компании за прогнози.

Самият Трифонов преди време призна, че „не е направил партията си от добро“.

„Стартирахме политически проект не от добро. Никога не съм имал претенции за подобно развитие, но след това, което се случи с референдума, който инициирахме, тъй като аз съм изключително последователен и обичам една работа да се свърши, след като не може по друг начин, ще стане по този“, отсече преди време Трифонов, обяснявайки защо влиза в политиката.

Слави се ангажира единствено да „направя всичко възможно, за да свърша работа“, визирайки приемането на резултатите от реферндума, който той и екипа му проведоха. Дали резултатите от референдума ще бъдат ползвани като разменна монета в бъдещи преговори между хората на Трифонов и останалите политически сили тепърва предстои да се разбере. Единственото, в което са категорични от партията, е, че настоящите политици трябва да бъдат сменени.

„Хората поискаха промяна и ние ще я направим“, лаконичен бе Тошко Йорданов и настоя, че ако има нови избори, те трябва да са по различни от сегашните правила.

Референдумът на шоуто става закон

В законова форма имат амбицията да облекат проведения през 2016 г. референдум Слави и хората му.

Преди повече от четири години rнициативен комитет, учреден от Трифонов, попита с национален референдум гражданите три въпроса, които успяха да получат огромен интерес и одобрението на над 2,5 милиона души.

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Въпреки резултатите от вота и подкрепата на милиони българи в крайна сметка не достигат 12 000 гласа (0,2%), за да може той да има задължителен ефект с минимум 51% одобрение. Това изключително разгневява Трифонов и инициативния комитет, които дори протестират пред парламента. Една от първите инициативи на „Има такъв народ“ след изборите в неделя публично бе да обявят, че ще се борят именно тези три въпроса от референдума да станат закон. Тошко Йорданов бе категоричен, че партията няма никакво намерение да получава повече от лев субсидия, защото е работа на партиите да се издържат, а не на данъкоплатците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки