Как родителите да помагат при обучение онлайн

0

- Advertisement -

Повече от 2/3 от родителите активно помагат на своите деца в процеса на обучение от разстояние в електронна среда. Основен проблем обаче остава осигуряването на необходимите електронни устройства. Изводите са част от проучване за обучението от разстояние в електронна среда на учени от Педагогическия факултет на Пловдивския университет.

Проучването е направено на базата на емпирично изследване с общо 10 379 респонденти – 8767 родители и 1612 учители, съобщават авторите му – проф. Дора Левтерова и проф. Галин Цоков от ПУ „Паисий Хилендарски“. Родителите на ученици в началния етап отделят средно два часа дневно, за да подкрепят децата си в процеса на обучение от вкъщи. Около 18% от времето „отива“ за помощ при научаване на учебно съдържание. Повече от половината учители смятат, че родителите качествено подпомагат децата си в обучението от дистанция. Анкетираните учители споделят също, че отделят средно 1,5 часа дневно за подпомагане на родителите – включително за редовна обратна връзка и помощ при използването на електронната платформа. Ако семействата не могат да осигурят електронни устройства за децата си, най-често взаимодействието се осъществява по телефона или чрез предоставяне на хартиени материали.

Учените са отделили специално внимание на трудностите и предизвикателствата, пред които се изправят всекидневно родителите. Един от основните проблеми е, че децата в половината анкетирани семейства не разполагат със собствено електронно устройство. Предизвикателство за родителите на по-малките ученици в начален етап е липсата на изградени учебни умения и развит самоконтрол у децата. Част от родителите смятат, че поради ниската възраст на децата не трябва да се осъществява обучение в електронна среда. При много от учениците е необходимо да има технически грамотен възрастен, който да подпомага детето при работата както с електронното устройство, така и с обучителната платформа. Голямата част от родителите изпитват по-големи затруднения да помагат на детето си при учене онлайн, отколкото при присъственото обучение – още повече, ако трябва едновременно с това и да работят от вкъщи. Родителите споделят също, че им е необходима допълнителна информация и помощ за да могат да работят успешно с електронната платформа, както и че често изпитват сериозен недостиг на педагогически компетентности да подпомагат децата си.

Въз основа на проучването е изготвено специално ръководство за родителите при подпомагане на децата им при обучение в електронна среда. „В него се опитваме да дадем практически съвети на родителите как да се справят с трудностите. Описани са различни възможни стилове на общуване – в зависимост от решаваните задачи, етапа на обучение, в който се намира детето, и от нивото му на психологическо развитие. Засегнали сме и теми като онлайн сигурност, етикет за общуване в Мрежата, формулирали сме съвети за начини за общуване на различните етапи“, обясни проф. Галин Цоков. Източник: Аз-буки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки