1,5 млн. евро е максималната сума, която може да получи проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“

0

- Advertisement -

От 19 април отваря подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“, най-голям интерес има към иновативните форми на земеделие. Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) в интервю за Агенция „Фокус“. „Средствата по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ са над 500 млн. евро. Приемът започва на 19 април. Все още нямаме преки заявки за кандидатстване от малинопроизводителите, защото се подават по електронен път и всеки може да го направи самостоятелно по всяко едно време, след като започне приемът“, обясни Петков.

Той уточни, че най-голям интерес има към иновативните форми на земеделие. „Оранжерийно производство – иновативни тип мобилни технологични линии за прибиране, сортиране и пакетиране на продукцията, т. нар. малинокомбайни, съхранението, опаковката, подготовката за пресния пазар и всички системи, свързани с преодоляване на климатичните проблеми. Става дума за мрежи за защита от градушки, други системи за защита, дигиталните системи за управление на стопанствата, в което влиза контролът на качеството, контролът от полето до трапезата, контролът на работната ръка, разход на материали, контрол и управление на поливните процеси и торенето. Това е свързано с основните европейски директиви от редуциране на препаратите за растителна защита, редуциране на минералните торове и т.н. Всичко може да бъде постигнато само с дигитални системи за дигитално управление“, обясни Божидар Петков.

Той поясни, че максималната сума на един проект е в рамките на 1,5 млн. евро, приблизително 3 млн. лв. От тези средства за земеделска техника таванът е около 250 хил. евро. „Първото неотменно условие, на което земеделският производител трябва да отговарят, е да е регистриран, да има 36 месеца стаж, опит или история на стопанството. След това има определен брой точки от списъка за ранкинга, които дават определени предимства – дали кандидатът е под 40 години, дали ще използва един или друг комплект техника, свързана с опазване на околната среда, дали има иновации и т.н.“, допълни Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки