Ски зоната в Банско затвори, заведенията отвориха, но са празни

0

- Advertisement -

Ресторантите и механите вече работят при определени правила и изисквания, но в зимните курорти сезонът приключи и туристи няма. Как браншът посреща поредното разхлабване на мерките и каква е цената на несигурната и непоследователна според него държавна политика? Защо само СПА туризмът се държи на повърхността?

Банско закри зимния сезон без много шум и без особен оптимизъм. Последните туристи напуснаха курорта в неделя, а от вчера ресторантите, механите и кафенетата могат да работят. Репортерска проверка показа, че на повечето места катинарите останаха заключени. Една от механите смело беше поканила оркестър, чиято музика огласяше полупразния площад. В останалите места имаше само персонал.

Каква е равносметката на хотелиерите в Банско за този зимен сезон? Спасен ли бе той от неочакваните февруарски скиори от Румъния, Чехия, Франция и двуседмичната инвазия на гости от Израел в края на март?

„Труден сезон. За февруари данните са за 40% надолу. Банско остана да работи за разлика от редица курорти в Европа. Затова имахме гости от необичайни дестинации. Те откриха България, Банско, Пирин и заявиха, че ще дойдат отново. Дори богатият българин остана при нас. Бялата лястовица за нас през март беше Израел. За дни Банско отчете ръст… Взряхме се в новите технологии – безконтактно поръчване, безконтактно регистриране в хотелската стая. Апелираме правителството да ни включи за достъп към европейските програми за иновации, за да оптимизираме процеса и да запазим персонала и гостите здрави“.

Само на 5 км от Банско картината в СПА комплексите на село Баня е много по-различна. Там българските туристи спасиха бизнеса. И безценната минерална вода, разбира се. Не, че е било лесно, споделя Данаил Иванов, мениджър на най-големия спа комплекс в балнеокурорта:

„Дори преди пандемията СПА туризмът се посещава от българи, затова лесно се преориентирахме към българския пазар. Наблегнахме на добрата храна, минералната вода, обучения персонал. За три месеца имаме 100% спад заради рестрикциите. В останалите 9 месеци спадът не е голям, дори в някои месеци имаме ръст. Очакванията са за силен летен сезон“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки