Румен Радев към новите депутати: Вие наследявате институция в дълбока криза

0

- Advertisement -


„Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава“, каза още Радев.

По думите му в политиката някой виждат търгуване с националния интерес. „С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено“, каза още Радев.

Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата – трябват ясни граници за възможните компромиси и ясна политическа отговорност, заяви президентът Румен Радев.

Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. „Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот“, заяви още Румен Радев.

„45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Всички, виждаме – парламентът е фрагментиран. Някой от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламентът стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство“, каза още Радев.

Румен Радев обяви, че в понеделник започва консултациите с парламентарнопредставените партии.


„Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон“, каза още държавният глава.

Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите, заяви той.


„Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието на най-важната институция в парламентарната република – Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашият успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт“, каза още Радев.

„Никой не може да ви разменя, продава или дава под наем, нито да задушава гласът ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели. Не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява вашето лично достойнство, освен ако вие самите не му позволите“, каза Радев на депутатите.

Старото Народно събрание изолира журналистите, надявам се вие да поправите тази грешка, каза президентът.

„Крайно време е парламентът да поеме контрол върху харчовете на изпълнителната власт. Нека се даде и по-голям шанс на общините за икономически и социален подем чрез финансова децентрализация.

Възстановяването на държавността, на народовластието, справедливостта и борбата с корупцията са немислими без свободни медии и независима журналистика. Благодаря на медиите, че днес са тук“, каза още Радев.

Той изрази надежда да се гарантира свободата на медиите чрез прозрачност на медийната собственост, финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт и поддържане на високи професионални и етични стандарти. „Това следва да бъде сред основните приоритети на този и на всички следващи парламенти“, подчерта държавният глава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки