С колко скочи цената на агнешкото и как да познаем българското месо

0

- Advertisement -

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за защита на потребителите.

В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е

с 15% повече в сравнение с миналата година

В магазините цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лв. за кг., съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите.

Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара, посочват от асоциацията и призовават Българската агенция по храните (БАБХ) да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затруднили изкупуването на агнета и много от овцевъдите продавали на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през трудната 2020 г. двойно поскъпнали фуражите, което увеличавало цената на трупното месо с около 15%. В търговската мрежа в зависимост от разфасовката цената на българското агнешко се движи от 14 до 19 лв. за килограм, уточняват от асоциацията.

Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо.

Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен

такъв и хората трябва да го знаят, за да имат правилен избор. В никакъв случай да не се купува агнешко месо и яйца без печати в търговската мрежа. От миналата година вече е разрешено хората да си купуват месо и директно от фермата. Допреди това на фермерите бе забранено клането и продажбата на дребно. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки