Нова секира: Природният газ ще поскъпне с 8 на сто от май

0

- Advertisement -

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди предложението природният газ да поскъпне с 8 на сто от май. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов каза, че окончателните разчети ще бъдат ясни в следващите дни, тъй като обсъжданите изчисления са правени преди две седмици, а цените на европейските борси продължават да се повишават. 

В момента цените на европейските борси растат, заради по-голямото търсене и започналия период на нагнетяване на синьото гориво в хранилищата, обясни Павлов. От думите му стана ясно, че през целия отоплителен сезон топлофикациите са купували газа на по-ниски цени от цените, по които енергийният регулатор е изчислил цените на парното и топлата вода. 

„По наши изчисления – с малко над 12%. Тенденцията „Булгаргаз“ да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските пазари ще продължи през май и през следващите месеци, като от нашите предварителни калкулации цената ще бъде около 10-11% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови пазари“.

Окончателната промяна в цените ще е ясна на 1 май, когато „Булгаргаз“ ще внесе актуализираното си предложение.

Повишението на цените на газа е обяснимо, каза за „Хоризонт“ изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов, но за нас, като представители на най-енергоемките предприятия, тези тенденции са притеснителни:

„Това заплашва конкурентоспособността на тези предприятия. Можем да очакваме, че всичко по веригата на доставките постепенно рано или късно ще поскъпне, което в крайна сметка ще се отрази на цялото стопанство. Би могло да доведе до повишение в инфлация“, посочи Ивайло Найденов.

„Цените на газа в Нидерландия са например вече над 20 евро за мегаватчас, така че е съвсем в реда на нещата цените да се повишават, имайки предвид, че формулата на цената на газа, доставен от „Газпром“ е обвързана с ценовите равнища в Западна Европа“, коментира още Ивайло Найденов.

По думите му това повишаване не се отразява добре на индустрията.

„Аз лично очаквам да се задържат ценовите равнища дори през лятото и да са по-високи от тези през 2020 г. Това е заради повишеното търсене на газ в Западна Европа, поради факта, че хранилищата са вече поизчерпани, имаше дълго време ниски температура, което повиши потреблението на газ. Има конкуренция за доставките на втечнен природен газ с азиатските пазари, където ценовите равнища по принцип са по-високи и също така има и сключени газопроводи за поддръжка от Норвегия, което свива предлагането в Западна Европа, това частично се отразява и на високите цени на електроенергията“, поясни още енергийният експерт.

„В момента цените ни са горе-долу на средните равнища за цените на Европа, не са най-високите“, каза Ивайло Найденов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки