Отбелязваме деня на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

0

- Advertisement -

Днес се отбелязва Международният ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници, както и Световният ден за безопасност и здраве при работа.

По данни на Националния осигурителен институт през първото тримесечие на годината са станали 556 трудови злополуки. За сравнение, за същия период на 2020 година те са били 586. Традиционно трудовите злополуки са най-много в сухопътния транспорт и строителството.
 
Загиналите при трудови злополуки работници през 2020 година са 89, колкото и през 2019 година.

До 2024 година трудовите злополуки със смъртен изход в България да намалеят наполовина е целта, която трябва да бъде поставена, обяви националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов:

„Условията на труд в нашата страна не са се подобрили. Ние неведнъж сме казали, че вече тези сухи данни не вършат работа и, че е крайно време в нашата държава, бизнесът и синдикати да си поставим една задача, конкретна задача, както ги направиха някои страни като Литва, Латвия и Естония“.

Атанасов каза още, че териториалните звена на НОИ са получили указания за признаване на Covid-19 за професионална болест за медиците на първа линия при спазване на съответните процедури.

„Настояваме процедурата, която започна след нашето настояване за признаване на Covid за професионална болест, да бъде усъвършенствана, защото сме свидетели на това какви страшни последствия, всъщност  за хората и особено за медиците на първа линия има заболяването Covid -19“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки